Борисов участва в Понтификалната служба в Катедралата на Аахен по покана на Макрон

Министър-председателят Бойко Борисов участва в Понтификалната служба в Катедралата на гр. Аахен. Премиерът е в немския град по лична покана на френския президент Еманюел Макрон за церемонията по връчването на годишната Международна награда „Карл Велики“.

Премиерът участва в Понтификалната служба в Катедралата на Аахен, където се ръкува с испанския крал Фелипе и с френския президент.

Европа е призвана да стане гарант на застрашения многостранен световен ред, заяви в сряда френският президент Еманюел Макрон, ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се изтеглят от ядреното споразумение с Иран, предаде Франс прес.

"Преживяваме исторически момент за Европа, призвана да гарантира многостранния ред, който създадохме след Втората световна война и който понякога е застрашен", каза президентът на Франция в интервю за германската обществена телевизия.

"Има елементи на напрежение, но също на стабилизиране, както и много силни връзки", каза Макрон. Имаме разногласия със САЩ за Иран, продължи френският президент и нарече грешка решението на Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение. В търговската сфера мисля, че "Европа трябва да действа така, че да вдъхва уважение, ние сме велика сила в международната търговия. Имаме правила - правилата на Световната търговска организация и те трябва да се спазват от всички", подчерта той.

Макрон призова Меркел да приеме амбициозните реформи за Европа след Брекзит. АФП напомня, че Германия от няколко седмици блокира предложенията на френския президент за еврозоната. "Германия ще трябва да формулира от сега до юни своя отговор, който аз очаквам и силно се надявам канцлерката и правителството й да бъдат на висотата на този исторически момент", каза френският президент.

Макрон днес става вторият действащ френски президент, който получава престижната награда "Карл Велики". 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА МЕЖДУ БОРИСОВ И ДРАГИ

Междувременно премиерът Борисов разговаря и с управителя на Европейската централна банка Марио Драги в Аахен. Борисов и Драги обсъдиха готовността на България за членство в еврозоната, като по време на срещата бяха отбелязани добрите макроикономически, фискални и финансови показатели на страната. Отбелязано беше и отличното сътрудничество между ЕЦБ и Министерството на финансите и БНБ, съобщиха от правителствената пресслужба.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.