Мариано Рахой дойде на посещение у нас ден преди другите лидери от ЕС

Испания ще подкрепи България да предложи нови правила за командированите работници в Евросъюза, които да не ощетяват превозвачите. Това стана ясно от думите на испанския премиер Мариано Рахой, който пристигна у нас. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

Испанският и българският премиер обсъдиха още Brexit, подкрепата, която България ще получи от Испания за Еврозоната и Шенген. Тема на двустранните разговори бяха и отношенията в Европа.

Срещата на върха в София променя движението в града за два дни

"Без никакво съмнение Българското председателство на ЕС е едно от най-успешните", заяви Рахой след среща с Борисов, предаде БГНЕС.

Испанският премиер подчерта, че българският премиер в качеството на председателстващ ЕС, иска да го убеди, че Испания винаги ще го подкрепя в осъществяването на кохезионната политика. 

Готови ли са косовските албанци и сърби да преодолеят различията?

Рахой е у нас ден преди големите разговори, посветени на Западните Балкани. Испанският премиер обаче отказва да седне на една маса с косовския си колега Хашим Тачи, затова няма да присъства на срещите на 17 май.

Причината е отношението на Рахой към Косово. Испания не признава независимостта му от Сърбия, защото тя можело да поощри към разделение и Каталуния.

Що се отнася до отношенията България – Испания, според Рахой, те са в ключов момент. Двете страни работят по европейски проекти заедно, включително и по евробюджета.

В сряда Европа пристига в София за официална вечеря на евролидерите, а важните разговори на тема бъдещето на Западните Балкани са в четвъртък.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК