Как бялото се превръща в традиционен свят за булчинската рокля?

В миналото традиционните булчински тоалети в английския кралски двор са били в ярки цветове. Тази, която преобръща традицията и налага трайната тенденция за венчавка в бяло или близки нюанси, е кралицата Виктория.

Тя се омъжва за принц Алберт фон Сакскобургготски през 1840-а година. През онези години бяла рокля трудно можела да се поддържа чиста и притежанието ѝ било убедително доказателство за богатство и високо потекло, но съвременниците на Виктория са толкова впечатлени от избора й, че само за 2-3 десетилетия бялото се превръща в характерния цвят за булчинските рокли не само на острова, но и в цяла Европа.

Каква ще бъде сватбената рокля на Меган Маркъл?

В следващите 100 години английските кралски сватби не се открояват с впечатляващи булчински рокли, до 1960 година, когато настоящата кралица на Обединеното кралство - Елизабет II влиза в историята с една от най-величествените булчински рокли в цвят слонова кост. Изработена е от копринен сатен, с апликации от прозрачен тюл със сребърна нишка, а четириметровия шлейф е инкрустиран с приблизителното 10 000 перли и кристали.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРЕЛЕСТНАТА СВАТБА НА ХАРИ И МЕГАН

Почти двойно по-дълъг е шлейфът на приказната лейди Даяна за сватбата й с принц Чарлз. Великолепната копринена рокля е с големи ръкави и е инкрустирана с хиляди перли. Лично Даяна избира дизайнерите Дейвид и Елизабет Емануел, които определят творението си като историческо – тоалет с подходящия за целта драматизъм, но и който Даяна обича. Дълго време това остава и най-копираният дизайн на сватбена рокля.

Сватбеният тоалет на втората съпруга на английският престолонаследник - Камила Паркър-Боулс включва бяла рокля от шифон с блестящи декорации, бяло копринено сако и ефектна бяла шапка – тоалет, с който две години по-късно се появява и на откриването на политическия сезон на парламента на Уелс. За църковната церемония в параклиса Сейнт Джордж на замъка Уиндзор избира синя копринена рокля с ръчна бродерия в златист цвят.

Преди седем години блясъка в кралските булчинска рокли върна Херцогинята на Кеймбридж. На 29 април 2011 г. Кейт Мидълтън се омъжи за принц Уилям в тоалет на Алекзандър Маккуин, създаден от Сара Бъртън, който е в синхрон с модните тенденции, но и с препратка към традиционни елементи от миналото - бял сатен и нежна дантела, дълги ръкави и семпъл воал.

На каква рокля ще заложи бъдещата кралска особа Меган Маркъл?

ВСИЧКО ЗА КРАЛСКАТА ПРИКАЗКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не пропускайте кралската сватба в специалното издание на "На кафе" тази събота, 19 май, от 12.30 ч. по NOVA и на живо на сайта ни nova.bg, както и извънредните включвания от Лондон и САЩ в новините и актуалните предавания на NOVA. 

Още любопитни новини за сватбата на годината:

Знаменитите гости на сватбата на принц Хари и Меган (ВИДЕО+СНИМКИ)

НА ЖИВО: Меган Маркъл тръгна от хотела (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Принц Хари и Меган Маркъл си казват заветното "Да" (ВИДЕО+СНИМКИ)

В РОДИНАТА НА БУЛКАТА: Американците следят сватбата на Хари и Меган (ВИДЕО)

Принц Хари и Меган ще са херцог и херцогиня на Съсекс (СНИМКИ)

Меган Маркъл: Баща ми няма да присъства на сватбата

Принц Джордж и принцеса Шарлот ще бъдат сред шаферите на сватбата на Хари (ВИДЕО)

Първите годежни снимки на принц Хари и Меган Маркъл (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.