Отдавна е известно, че темпото на музиката въздейства върху настроението и възбудата

Музиката не само създава атмосфера, но и може да повлияе върху поръчките на клиентите в заведенията. Изследователи установиха, че когато музиката е силна, хората по-често поръчват нездравословна храна. Ако е пусната същата музика, но тихо, вероятността клиентите да изберат по-здравословна храна е по-голяма, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ: Какво ядат българските деца?

Отдавна е известно, че темпото на музиката въздейства върху настроението и възбудата. По-бързият ритъм увеличава пулса, а бавният го забавя. Силната музика също превъзбужда, докато тихата релаксира.

Какво е качеството на традиционните продукти, които влизат в чиниите ни?

Д-р Дипаян Бисвас от университета на Южна Флорида изследва ефекта от силата на музиката върху човешкото поведение. Той установи, че тя също пряко въздейства върху сърдечния ритъм.

Подобно на ритмичните песни, силната музика стимулира и увеличава стреса. Затова на хората им се дояждат мазни чийзбургери и пържени картофи. Тихата музика има успокояващ ефект и хората внимават повече какво поръчват в заведенията.

СЛЕД ПРОВЕРКИТЕ: Какво ядат децата в и около училище?

За изследването си д-р Бисвас е направил експеримент в заведение в Стокхолм. Там са пускали музика със сила 55 децибела и 70 децибела. Докато 55 децибела за човешкото ухо са като лекото жужене на хладилник, 70 децибела се доближават до шума на прахосмукачка. На силна музика нездравословна храна са поръчали 20 процента повече от клиентите на заведението.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.