Спецсъдът отложи днешното заседание, на което трябваше да отстрани Иванчева

Сагата "Младост" - част поредна. От днес столичният квартал има пореден, временно изпълняващ длъжността кмет. А съдът не реши, дали да отстрани от поста арестуваната с рекорден подкуп десислава иванчева. Административни хватки, заповеди за назначение в последния момент и разгорещени емоции белязаха за пореден път сагата „Иванчева”. Правният вакуум кой да замества кметицата на „Младост”, докато тя е в ареста, се разреши. Столичният общински съвет избра заместник-кмета Румен Русев. Общинарите го сметнали за по-подготвен, а от друга страна не били сигурни в правната тежест на назначението на конкурента му – екс ПР-ът на общината Петър Кърджилов. Аргумент била и готовността на част от администрацията да бойкотира Кърджилов на кметския пост. В същото време Десислава Иванчева така и не беше отстранена от длъжност, защото делото се отложи. 

„Искам само да кажа, че няма такава държава, няма такова правосъдие и както каза Марковски, ако има правосъдие, ние сме китайци”, коментира кметът на столичния район „Младост” Десислава Иванчева.

А българският съд отложи решението, дали да отстрани кметицата от поста й. Защото обвиняемите имали нужда от още 3 дни да четат документи.  А за кметуването и назначенията от ареста Иванчева се позова на медиите.

„Аз съм си кмет. И имам право да го направя това нещо. И единствено си пипам екипа. Фандъкова каза по NOVA, по bYV и по NOVA, че аз съм си кмет”, защити се Десислава Иванчева.

Макар и не от кметския кабинет, а от ареста, Иванчева все пак подписала договора на ПР-а си, с който той вече бил заместник-кмет.

„Петър Кърджилов е този кмет, който аз го назовавам”, заяви Десислава Иванчева.

Общинският съвет обаче го отзова и избра опонента му Румен Русев. Съветниците изслушаха и двамата кандидати за поста кмет. Като някои от съветниците се усъмниха в достоверността на назначението на бившия ПР на общината Петър Кърджилов.

„Г-н Елен Герджиков вчера каза, че ако има заповед за назначение, значи съм кмет, нали така г-н Герджиков”, попита Петър Кърджилов, но залата избухна в смях.

А избраният Румен Русев беше обвинен в конфликт на строителни интереси.

„Когато съм постъпил на работа, аз съм декларирал този конфликт на интереси и после съм излязъл от фирмата, както е по закон”, коментира Румен Русев – и.д. кмет на район „Младост”.

На обсъждането присъства и част от администрацията на района. Служителите заплашиха, че ще обявят гражданско неподчинение, ако не бъде избран Русев.

„Някои хора се опитват беззаконието в района да продължават да се назначават хора, които нямат качества за зам.-кмет и не могат да изпълняват длъжността кмет съгласно разпоредбите на закона”, коментира Йоан Андреев, юрист в столичния район „Младост”.

„Това са хора, които искат да прикрият следи, имаме доказателства, които ще предоставим на прокуратурата за нарушения, бих казал дори престъпления”, коментира още Петър Кърджилов.

А дали бившият ПР ще остане на работа в общината, новоизбраният кмет още не е решил.

ВСИЧКО ЗА АРЕСТА И РАЗСЛЕДВАНЕТО НА КМЕТИЦАТА НА „МЛАДОСТ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.