Мярката е залегнала в новия Закон за движение по пътищата

Регистрирането на нова кола - вече ще става в транспортното министерство, а не в КАТ, както беше досега. Мярката е залегнала в новия пътен закон. Тази идея е била обсъдена по време на днешното заседание на междуведомствената комисия за безопасност на пътя. Искането на МВР е по този начин „Пътна полиция” да има отношение само към контрола, а транспорнтото мнистерство да има отношение към регистранцията на автомобилите и техническите прегледи. Освен това обявената вече идея всички шофьори задължително да имат вериги през зимата отпада. Искането е те да останат задължителни само за автобусите и камионите.

„Регистрацията и техническите прегледи да отидат към министерството на транспорта, а ние да вземем контрола. Това са по-генералните промени, които ги мислим да станат възможни”, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

1500 лева за избор на регистрационен номер на колата

„Самото изваждане няма да облекчи гражданите, но самата мярка е правилна, защото началникът на КАТ е некомпетентен да отговаря и за пътната безопасност, и за техническото състояние и регистрацията”, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

В същото време се оказва, че в републиканския бюджет има 200 000 повече от глоби на „Пътна полиция” отколкото са отбелязани като платени в системата на МВР.

Въвеждат нови правила за регистрация на автомобили

„Понякога гражданите отиват и плащат един електронен фиш, а в системата той не се отчита. Това са едни детайли, които работим да ги изчистим”, коментира Христо Терзийски, директор на Националната полиция.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.