Изданието се показва за първи път

Готово е първото пълно копие на прочутото Четвероевангелие на цар Иван Александър - известно като лондонското евангелие. Фототипното издание се показва за първи път. Средновековната книга е един от най-ценните български и славянски ръкописи. Наскоро Четириевангелието беше включено като уникален писмен паметник в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Оригиналът се намира в британската библиотека, където се съхранява при специални условия и мерки за сигурност. Как български екип успява да изготви фототипно копие на реликва на повече от 600 години?

Ръкописът е уникален препис на четирите канонични евангелия от Матей, Марко, Лука и Йоан. До падането на Търново се намира в двореца на цар Иван Александър, разказват хрониките. 

„След падането ни под Османско робство е изнесено заедно с редица други ръкописи в Молдова. От Молдова се появява в атонския манастир "Свети Павел". И тук всъщност го открива лорд Робърт Кързън и го пренася в Англия”, обяснява проф. д-р Димитър Кенанов.

Където е и до ден днешен. През годините ръкописът е показван няколко пъти в криптата на храм-паметника "Александър Невски". За първи път той е отпечатан в пълната му цялост - съвпадението с оригинала е 99%, твърдят създателите.

„Дигитални снимки, копия от най-високо качество”, обяснява Методий Петриков, създател на фототипното копие.

400-годишно Евангелие се появи неочаквано от селска черква (ВИДЕО)

„Тънкостта е в постигането на този ефект на златото в гравюрите, защото това е снимка все пак”, казва Диляна Русева, създател на фототипното копие.

Създаването на копието отнема близо половин година.

„Облеклото на корицата се оказа много сложно изпитание. Въпреки, че наподобява кадифе е от екологичен материал - евкалиптови дървета, преработени по много специална технология. Така че всъщност корицата е дървена - като оригинала”, обяснява Методий Петриков, създател на фототипното копие.

Изданието ще даде възможност на изследователите да видят и изучават едно от най-значимите произведения на българската книжовност и изобразително изкуство.

Фототипно копие на ръкописа отскоро притежава и папа Франциск, който получи Четириевангелието като подарък от страната ни в края на май.

Репортери: Ивомира Пехливанова, Мартин Георгиев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.