Жена даде около 400 000 лева и златни накити на телефонни измамници в София

Шокираща телефонна измама. Става дума за около 400 000 лева и златни накити. Случва се в столицата между 2 и 6 юни, а потърпевша е 65-годишна жена. Измамена е по схемата "съдействие на полицията" уж за залавяне на хакери и измамници.

Жена даде над 400 000 лв. на "ало" измамници

Дни наред жертвата на обира обикаля адреси и оставя парите на части.  Първия ден - около 3000 лева при кофа за боклук на столичната улица "Гогол".  На 3 юни, отново в същия район, оставя 104 000 лева, 30 000 евро и долари. Два дни по-късно на ул. "Цар Асен" – още  210 000 лева. Полицията издирва извършителите.

Този случай не е единствен по мащаба си. През септември 2015 г. възрастна жена от село Първомай също даде на телефонни измамници над половин милион лева. Парите били прибрани в сейф, за който жената нямала ключ. Затова дала на мошениците ъглошайф, с който да разбият касата. Престъпниците й обяснили, че внукът ѝ е пострадал и се нуждае от спешна операция. Двама души бяха задържани по случая. 

Възрастна жена стана "муле" на "ало" измамници, след като я обраха

През декември 2016-а година 76-годишна жена от София даде над 100 000 лева. Както и в последния случай, жената дни наред давала различни суми на измамниците, докато в крайна сметка сумата набъбнала до 100 000 лева.  Случаите, в които става дума за по-малки суми са стотици, вероятно са хиляди и така се превръща в бизнес за милиони.

Това е най-успешната схема през последните години, при която се съдейства на полицията за задържане на телефонни измамници или извършители на други престъпления. Често пъти тази схема е преплетена с класическите схеми на телефонните измами, а именно искане на пари за лечение на близък роднина. Често има и елемент на заплахата”, коментира в „Събуди се” гл. инспектор Златка Падинкова, началник сектор „Измами” към Главна дирекция „Национална полиция”.

Пенсионерка хвърли пари на "ало" измамници, но съсед ги изпревари

Измамниците станаха доста изобретателни и хората не могат да се ориентират. Ние често даваме информация за това как точно протича една измама, но често тя търпи различни модификации и всъщност това заблуждава хората, на които даваме съвети”, коментира още Падинкова.

Тя предупреди хората, че получат ли телефонно обаждане, при което независимо кой и по какъв повод им иска пари, значи задължително се касае за телефонна измама.

„Оказва се, че превантивната кампания на МВР и призивите да се съдейства на полицията всъщност се имплементира в сценариите на телефонните измамници”, допълни Златка Падинкова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.