На сцената излезе суперзвездата Роби Уилямс

Светът е футбол. В Москва започна първенството на планетата. За първи път домакин е страна от Източна Европа.

В следващия месец Русия е изправена пред огромното предизвикателство по организацията на Мондиала - от мерките за сигурност до политическото напрежение между Москва и Запада.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Очаква се около 2 милиарда души да гледат мачовете от първенството по телевизорите. Около 2,5 милиона пък са успели да си купят билети. Най-много са купени от домакините – руснаците. Те са купили около 800 000 билета, следват американците – с 80 000 билета, бразилците – 70 000, Германия и Мексико – с по 60 000 билета.

80 000 футболни фенове в сърцето на Москва. Мондиалът изригна с гласовете на Роби Уилямс и Аида Гарифулина.

„Русия е митично място, с което всички сме израснали. Да съм тук, да се разхождам назад в историята, да видя с очите си всичко, за което само съм слушал, вълнуващо е. Винаги, когато идвам в Русия, е страхотно преживяване”, заяви Роби Уилямс.

Най-скъпите футболисти и отбори на Световното в Русия (ГАЛЕРИЯ)

Участието на Роби Уилямс на откриването обаче предизвика критики и недоволство в родината му заради обтегнатите отношения между Лондон и Москва. Великобритания и много други страни, сред които Австралия, Швеция, Полша и Исландия не изпратиха свои официални делегации на първенството.

Първенството беше официално открито с реч на руския президент.

Любопитни факти за Мондиала в Русия (ВИДЕО)

„Направихме всичко възможно, за да се насладите на един великолепен футболен празник. Наше задължение е да промотираме спорта и взаимното уважение. Желая на всички отбори успех, а на феновете – незабравимо преживяване”, заяви Владимир Путин, президент на Руската федерация.

Вече седмица 11-те града от програмата на Мондиала са под блокадата на драконовските мерки за сигурност. И на феновете.

Затова днес председателят на Комитета по въпросите на семейството в държавната Дума Тамара Плетньова призова руските жени да се въздържат от интимни отношения с чужденците. От Кремъл веднага контрираха, че всяка жена има право сама да взима подобни решения.

Преди церемонията по откриването снощи Червеният площад в Москва се превърна в грандиозна сцена за класически концерт.

ВСИЧКО ЗА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.