Част от протестиращите се заканиха да тръгнат към Преспанското езеро

Към Преспанското езеро се заканиха да тръгнат част от протестиращите пред парламента в Атина. На площад „Синтагма” снощи имаше сблъсъци с полицията. За да разпръснат демонстрантите, според които Македония е гръцка, силите на реда използваха сълзотворен газ.

Репортерът на NOVA Велина Сашева стана свидетел на размириците по време на дискусията по вота на недоверие срещу премиера Ципрас и неговия кабинет.

Постепенно се успокоява политическото напрежение в Гърция. Алексис Ципрас оцеля при вчерашния вот на недоверие и той остава на поста премиер на страната. Днес той пътува към Преспанското езеро, за да участва при подписването на историческия договор между Гърция и Македония за промяна на името на Македония. 

Подписват историческото споразумение за новото име на Македония

На спорната договорка между гръцкия и македонския премиер Македония вече да се казва Северна Македония, Гърция се ядоса. И Атина излезе на площада. Една група хора обаче се ядоса повече. И предизвикаха жандармерията с бутилки вода. и с камъни. В отговор – получиха сълзи. От газ.

До почти час преди полунощ се редуваха – самоделни бомбички и сълзотворен газ. В един момент тълпата затихна. Чакаше да види на живо как депутатите отхвърлят вота на недоверие срещу премиера.

Въпреки буйния гръцки нрав и засегнатата чест, която разказват, че бранят, никой от гръцките протестиращи, дори в бягството си от сълзотворен газ, не посмяваше да настъпи центъра на площад „Синтагма” - мястото, където Гърция отдава почит на безименните си герои.

Бунтът в Атина завърши с няколко ранени. Много просълзени. Но не и укротени. Защото, заканват се протестиращите, ще излизат на площада, докато правителството не падне.

ВСИЧКО ЗА ПОДПИСАНОТО ИСТОРИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.