Премиерът ще поиска затваряне на границите на ЕС на следващия Евросъвет

Да се затворят границите в Европейския съюз. Това ще поиска българският премиер на следващия Евросъвет.  Целта е да се спре потокът нелегални мигранти. Според Борисов, ако не бъдат хванати в рамките на съюза „дисциплинирани”, те могат да се превърнат в източник на война.

Борисов предлага затваряне на всички граници в ЕС заради мигрантите

След последната мигрантска криза, Европа остана разделена на тема бежанци. Всеки в спора бил прав, коментира премиерът, но никой не отстъпвал. Това е и причината България да предложи компромис.

„Ние на първо място предлагаме незабавна превенция. Тя включва затваряне на всички външни граници на ЕС”, каза премиерът.

Румен Радев: Правителството показа кураж като избра темата за Западните Балкани

Идеята е да се сложи край на нелегалното преминаване на зелената граница. Всеки, който иска да влезе в Европа, независимо дали е икономически мигрант или просто турист, да минава само през КПП-та.

„Там да му се вземат отпечатъци, да се прегледа, да се пита къде отива. От къде, на къде ние Европа я превърнахме в разграден двор. От сирийци постепенно станаха африканци”, заяви Бойко Борисов.

РАВНОСМЕТКАТА: Своеобразен отчет на европредседателството на Съвета на ЕС

„Европа е изправена пред все повече предизвикателства. Ако вземем съвсем близките конфликти - тероризма, мигрантския натиск и киберсигурността, всички тези въпроси заплашват сигурността на нашите граждани”, каза от своя страна президентът Радев.

България си била написала домашното още преди 2 години. До края на юни отиваме в Брюксел да покажем нашия пример. Бежанският натиск у нас бил сведен до 0.

Меркел предупреди Зеехофер да не върви срещу правителствената политика

„Без много да се оплакваме, ние си създадохме надеждна охрана на границата. Ако юни месец в Брюксел не се разберем, пак ще се разберем, но под натиска на обстоятелствата. То рано или късно така ще се приключи”, каза премиерът.

„Реформата ще може ад се завърши по време на австрийското председателство, което е важно, за да покажем, че Европа може да се справя и с теми, по които видимо няма съгласие”, заяви министър Лиляна Павлова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.