11-ата Международната класификация на болестите ще бъде ратифицирана през 2019 г.

Световната здравна организация счита, че транссексуалността - усещането, че принадлежиш към другия пол, не трябва повече да се приема за умствено заболяване, предаде БТА.

Това става ясно от 11-ата Международната класификация на болестите, която трябва да бъде ратифицирана от членуващите в организацията държави през 2019 г.

ИСТОРИИ ЗА ТРЕТИЯ ПОЛ: Лайла, която беше мъж (ВИДЕО)

Новата версия на Международната класификация на болестите, публикувана от СЗО тази седмица, ще бъде представена на Световната здравна асамблея през май 2019 г. в Женева, за да бъде приета от страните-членове и да влезе в сила от 1 януари 2022 г.

Разтърсващата история на мъж, затворен в женско тяло

 В нея има нови глави, от които една е за сексуалното здраве. Там е вписано „несъответствие на пола”, или транссексуалност, класифицирана досега сред умствените заболявания.

Един от „много големите проблеми” е, че „свързването на транссексуалността с умствените болести е стигматизиращо, обясни Лале Саи, която ръководи дирекцията по репродуктивно здраве към СЗО.

СЗО очаква новата класификация на транссексуалността да „намали стигматизирането, а това може да допринесе за по-добро приемане на тези хора от обществото . . . и дори да им осигури по-добър достъп до здравни услуги”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.