Ако спечели, настоящият турски президент ще трансформира безпрецедентно републиката на Ататюрк

Три дни до изборите в Турция. Определят президентския и парламентарния вот, като най - важния в историята на съвременна Турция.

Ако спечели управляващата досега партия на президента Ердоган, страната ще се превърне от парламентарна в президентска република. А колко голям е залогът?

Рекордно гласуване в чужбина за президент и парламент в Турция

Ердоган е на път да се превърне в най-дълго управлявалия турски лидер, по-дълго и от основателя на съвременна Турция - Кемал Ататютрк. Той превърна страната в голяма развиваща икономика, но сега влиза в надпреварата с обезценяваща се лира, обтегнати отношения със Запада и критики за авторитаризъм и неспазване на човешките права.

"Западът очаква 24 юни и се пита - как ще се срине Ердоган? Готови ли сме да дадем урок на Запада”, обърна се президентът към тълпа от поддръжници.

Турция - от Ататюрк до Ердоган

Мухарем Индже, кандидатът на Републиканската партия, асоциирана с Ататюрк, обещава да върне Турция към парламентаризма, да търси помирение с кюрдите и да свърже отново страната с естествените й съюзници, най-вече от Европа.

"Ще бъда надпартиен президент и ви поверявам партийната си книжка”, увери гражданите Индже.

Друг кандидат е Мерал Акшенер.

В чужбина й казват Желязната лейди, но в Турция прозвището й е „Асена” - митична синя вълчица, която е предвождала тюркските племена. 62-годишната Мерал Акшенер успява да спечели младите и работещата класа.

Ердоган към турските граждани в чужбина: Гласувайте!

"Целта ни е да вземем властта. Мачът започна, до сега имаше само един атакуващ, а сега нападателите са повече. Ще видите една различна Турция”, обеща тя.

Селахатин Демирташ беше човекът, който успя да вкара прокюрдска партия в турския Меджлис на изборите през 2015-та. Сега е в затвора по обвинения за връзки с кюрдските сепаритисти и може да получи присъда от 142 години затвор.

" Държат ме при най-строги мерки за сигурност, но знам, че водите кампанията ми с вяра и ентусиазъм”, увери той.

Скандална скрита камера преди вота в Турция: Ердоган инструктира активисти

Победа на Ердоган би означавала пълна трансформация на държавния апарат - няма да има премиер, а само вицепрезиденти, назначавани от него. Той ще контролира и съдебната система,  ще може да издава укази без парламентарно одобрение. Парламентът се променя и от  550, местата стават 600. Нови избори могат да бъдат свиквани и от президент, и от парламент. Управляващите са си оставили вратичка - ако парламентът свика предсрочни избори, президентът  може да се кандидатира отново.  Така поне на теория Ердоган може да управлява Турция до 2033 година.

Репортер: Тоня Димитрова

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.