Ердоган заблуди Запада, че изборите са честни, каза на свой ред журналистът Мехмед Юмер

"Без никаква симпатия трябва да признаем, че президентът Ердоган е голям лидер. Той успя да заблуди Запада, че в Турция се провеждат честни, нормални, прозрачни избори, което категорично не виждам да се случва". Това заяви за "Здравей, България" журналистът Мехмед Юмер. 

В неделя в Турция се провежда решаващ вот. Страната гласува за президент и нов състав на парламента. Изборите се провеждат в условията на извънредно положение. 

"Въобще не ме подвежда, че Мухарем Индже събира пет милиона души. Няма нищо ново под турското небе. Ердоган влияе върху турската политика вече четвърт век. Според мен много анализи изпуснаха една много важна точка в предизборните дебати", допълни Юмер.  

Милиони турци на митинг в подкрепа на основния опонент на Ердоган (ВИДЕО)

"България опитва да бъде мост между Анкара и Брюксел. Българското поведение спрямо турските избори според мен беше балансирано и хитро", коментира проф. Владимир Чуков, арабист и специалист по темите от Близкия Изток.

Преди вота в Турция: Кандидат-президенти и депутати на заключителни митинги (ВИДЕО)

Според него поведението на българското ръководство изпраща посланието, че сме готови да работим с Турция, дори ако властта се смени.

"Доминантата в тази предизборна кампания беше сигурността. Бежанският проблем съществуваше в реториката на Ердоган като едно бреме, което Турция държи върху себе си и за което ЕС е много неблагодарен", смята Мартин Табаков, доктор по политически науки. 

"Последните екзит-полове показват, че една от основните грижи на гласоподавателите са икономическите фактори. Фактът, че животът стана много по-скъп. Въпросът за сигурността стана доста по-значим". Това коментира журналистът от вестник "Хюриет" Барчин Инанч пред NOVA. Нашият репортер Тоня Димитрова се намира в един от ключовите градове, които обикновено решават вота - 15-милионен Истанбул. 

Още коментари по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.