Има ли опасност и за производствата у нас?

Криза за бира и безалкохолни напитки! Пивоварните в европа са застрашени от недостиг на въглероден диоксид, с който се газира пивото.  Има ли опасност и за производствата у нас?

Учени изчислиха каква е безопасната доза алкохол

Бира по време на световно, но поставена в риск - да не могат да я произведат във Великобритания. Свършва обаче не бирата, а въглеродният диоксид, който я газира.

„Ако вече не ни е свършил, сме на ръба да свърши, което, на практика, означава, че трябва да спрем производството”, казва представителят на английска компания за бира, Марк Хамънд.

Шведски археолози откриха бира на 15 века

Големите компании-доставчици на въглероден диоксид в Северна Европа затворили за профилактика.  Марк О’Нийл доставя въглероден диоксид до повече от 700 барове и пъбове в Англия. Една от трите му цистерни с газ вече е празна.

„Истинската причина за недостига, всъщност, е че в този футболен сезон всеки е по пъбовете и търсенето просто удря тавана”, казва той.

Направиха бутилка, с която може да се пие бира в Космоса

„Има нещо невероятно в това да не можеш да пиеш бира. Мисля, че просто не е възможно! Как ще се справя?! Просто може би ще спя повече”, заяви футболният запалянко Джон Милър.

У нас пътят към финала на световното ще е полят с бира, уверяват от бранша.  Страната ни е 16 в Европа по производство на пиво, първенството държат Германия и Великобритания. А доставките на въглероден диоксид засега били по план.

„За България, слава Богу, този проблем не съществува”, заяви Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите.

Германците харчат милиарди повече за бира, отколкото за вино

Тя увери, че всички производители са се снабдили и независимо от затрудненията, ще продължат с доставките.

Един от най-големите световни производители на безалкохолни напитки също увери за NOVA, че има затруднения във Великобритания и Ирландия, но се работи по въпроса.  В България засега имало достатъчно доставки и запаси и поръчките били както обикновено.

Британската столетница съветва всеки ден да пием по халба бира

Във Великобритания годишно само в пъбовете и само в бира се изпиват 41 милиарда долара. Въпреки че средно англичанинът пие 67 литра бира на година, а българинът - по 76. Статистиката продължава и по време на световното.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.