Лесно ли е оцеляването в пещера в продължение на 10 дни?

Това е история за оцеляване, спасение, потънала в еуфория нация и предстояща сложна спасителна операция. 12 момчета от футболен отбор и треньорът им бяха открити живи снощи в тайландска пещера - след близо 10 дни на издирване. 

Момчетата на възраст между 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор изчезват на 23 юни след като влизат в Там Луанг - 10-километров лабиринт от пещери с тесни пътеки и извиващи се тунели на границата между Тайланд и Мианмар. Пещерният комплекс е наводнен от мусонните дъждове. На 24 юни навътре в лабиринта са открити принадлежностите на децата, а щастливият момент настъпва снощи в 10 часа вечерта местно време. Децата са открити на около 4 километра от входа на пещерния лабиринт. В момента се намират на около 1 километър под земната повърхност. Как се разви емоционалната спасителна операция?

Първият глас, който 12-те деца и техния треньор чуват е на британския водолаз Джон Волантен, който заедно със сънародниците си Ричард Стантън и пещерния експерт Робърт Харпър тръгват на мисия.

Видеото, запечатало първия миг на среща между издирваните и спасителите им беше публикувано във Facebook и часове по-късно има близо 20 милиона гледания. Започва с трогателното "Благодаря", изречено от момчетата, които едва се виждат осветени от фенерче в сянката на пещерата. Някои от тях са дръпнали тениските си до колене, за да се предпазят от студа.

Евакуацията на 12 деца, блокирани в пещера в Тайланд, може да отнеме месеци

Три часа са били нужни на британците, за да стигнат до тях - 3 часа плуване в калните води, което те самите казват, че е все едно да плуваш в студено кафе. В този момент вярата в чудеса се върна, а емоциите взеха връх, когато губернаторът на северната провинция Чианг Рай съобщи новината.

В продължение на 10 дни 13 семейства се молеха за добра вест.

„Днес е най-добрият ден. Чаках сина си толкова много дни. Мислех, че има само 50% процент шанс да оцелее”, казва Аикран - майка на едно от издирваните момчета.

„Искам да прегърна сина си. Обикновено семейството ни спи заедно, на едно легло. Много сме привързани”, обяснява Адисак, баща на едно от издирваните момчета.

1000 военни, водолази, полиция, гранична охрана участват в спасителната операция. Помагат им експерти от Австралия, Великобритания, Япония, Китай, Мианмар и Лаос, в това число и 30 американски военни.

Откриха живи изчезналите деца в Тайланд (ВИДЕО)

Премиерът на Тайланд призова спасителните екипи да не прибързват с извеждането на децата на земната повърхност.

„Трябва да сме внимателни и да не прибързваме. Децата са в безопасност, живи и здрави. Можем да комуникираме с тях”, обяви премиерът на Тайланд Прают Чан-Оча.  

След емоционалните моменти дойде и ред на равносметката. Решава се дали да бъдат повдигнати обвинения срещу треньора, извел 12-те момчета в пещерите в разгара на сезона на дъждовете.

А в социалните медии избухнаха с публикации под #13 оцелели. В един от постовете децата и треньорът са илюстрирани като прасета по името на футболния им отбор „Дивите свине”, а спасителите им бяха обявени за национални герои. 

Властите в Тайланд призовават да не се прибързва със спасяването на футболния отбор. Защо? Най-лошият сценарий е децата да останат под земята още 4 месеца, докато нивото на водата намалее след края на мусонния сезон. Едно е ясно, децата са в относително добро състояние, но нито едно от тях не може да плува добре.

Най-бързият, но и най-опасен начин е децата да получат основни уроци за водолази и да бъдат изведени през студените и кални води с гмуркане. Друг вариант е пробиване на дупка, през която децата да бъдат извадени. Но за да започне подобна операция трябва да бъдат построени пътища до мястото, за да може да има проходимост за тежките машини за разбиване на скали. Третият метод е чрез изпомпване на вода - нещо, което и в момента се прави от тайландските власти, но подобен ход би означавал дълъг престой в пещерния лабиринт и непрекъснати доставки на храна и вода за децата и техния треньор.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.