България е домакин на срещата на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа

Китайският премиер Ли Къцян вече е в България. Това е първата визита на китайски министър-председател у нас от 18 години.

В събота София ще бъде домакин на срещата на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Форматът 16 + 1 е  неразделна част от инициативата „Един пояс, един път” на президента Си Дзинпин. Форумът в София се провежда непосредствено преди срещата на върха Европейски съюз - Китай.

„От страна на Китай би било интересно да се види дали ще подобри офертите си за инвестиции. Досега, разбира се, съществува инвестиционния фонд, но нищо съществено не се е случило. Би било интересно да се види и дали Ли Къцян ще изпрати политическо послание за предстоящата среща на върха ЕС- Китай”, заяви Фарнсоа Годмон - директор на програмата за Азия и Китай към Европейския съвет за външна политика.

ПРЕДИ СРЕЩАТА С КИТАЙ: Балканите - готови с важни инфраструктурни проекти

От 2012 г. насам, когато започва да съществува форматът 16+1, китайски компании, подпомагани от държавни банки обявиха инвестиции на стойност 15 милиарда долара в инфраструктура и свързани сектори. 6 години по-късно статистиката показва множество боксуващи инвестиционни проекти, но пък и значително увеличение в търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

През 2017 година за развитие на българския бизнес са договорени кредитни споразумения за над 100 милиона евро между Българската банка за развитие и китайски финансови институции, сочат данните на нашето министерство на икономиката.

„Китай играе геоикономическа игра. Със закупването на гръцкото пристанище Пирея, Пекин иска да влезе на европейския пазар през Средиземно море и да продължи нагоре към Ротердам, Антверп, Хамбург. Страните от Западните Балкани осигуряват достъп и позволяват да се прави бизнес така, както Китай го прави в други части на света с развиващи се икономики”, коментира Фарнсоа Годмон.

Утре в сила влизат американските мита срещу китайски стоки на стойност 34 милиарда долара. Целта на Ли Къцян е съвместно комюнике с Брюксел против едностранните търговски действия.

„Що се отнася до изречени намерения, Китай промени подхода си към Европа през последните 2 месеца. Някои страни-членки считат  форматът 16+1 за бойна машина, която цели да раздели блока. Но личното ми мнение е, че този път Ли Къцян ще внимава действията му да не бъдат разтълкувани като опит за разделяне на блока”, заяви Фарнсоа Годмон.

Над 250 китайски компании и 700 представители на бизнеса от Централна и Източна Европа ще бъдат в София за срещата на върха.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.