Сред тях е зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров

Бунт в центъра на София. Протестиращите фермери щурмуваха сградата на правителството. Участниците в протеста поискаха с ултиматум главата на земеделския министър Румен Порожанов. Вместо това получиха оставките на заместника му Цветан Димитров и още трима чиновници от неговото ведомство след среща с премиера.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ

Борисов разпореди да бъдат освободени директорът на дирекция „Животновъдство“ Златка Възелова, директорът на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“ Георги Праматаров, както и съветникът на министъра Бойко Синапов.

Как се стигна дотук?

Недоволството на животновъдите се обедини в столицата. Исканията – повече пари и незабавни оставки. Минути след началото на протеста започна и ескалацията на недоволството. Първо с изливане на мляко, а след това със запалена вълна. Напрежението продължи да нараства. Стигна се до блокада на движението и многократни опити за щурм на Министерския съвет.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Последва ултиматум - спокойствие срещу оставка и срок за реакция на властта един час. След 4-часова блокада на движението и още няколко опита да нахлуване в сградата на правителството заваляха оставки по настояване на премиера Бойко Борисов.

„Съжалявам, аз гледам животни и това ти е като дете. Изпуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички и компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони”, каза Борисов.

Животновъдите получиха и повече пари. Така те обявиха, че спират протестите

„Всички наши искания бяха удовлетворени. Получихме оставките, които искахме”, съобщи Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация на протеста пред Министерски съвет.

МЛЯКО ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА: Животновъдите на протест пред МС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Напрежението и днес се пренесе на политическата сцена.

„Това е гневът на народа срещу държавата. Има ли човек, който управлява държавата в този момент? Вече не е въпрос на оставката на министър Порожанов. Бойко Борисов носи отговорност за това”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

На протеста се появиха и неживотновъди, които призоваха да не се позволява на партиите да яхнат протестите.

Борисов: Не спрем ли чумата сега, загива целият сектор (ВИДЕО)

Междувременно браншът се разцепи. Още рано сутринта част от животновъдите обявиха, че основание за недоволство няма.

Кабинетът пое отговорност наесен да има и още пари. По думите на протестиращите обаче, ако бъдат подведени, ще подновят протестите.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.