Русия има интерес, чака да види какви са условията

Русия има интерес към проекта АЕЦ „Белене” и очаква да види какви условия ще определи България при процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Това потвърди в София първият заместник-генерален директор на „Росатом” Кирил Комаров. Проектът беше спрян през 2012 г. от кабинета „Борисов 1”.

Китайски интерес към АЕЦ "Белене" и магистрали (ОБЗОР)

Само преди няколко месеца идеята за АЕЦ „Белене” отново беше върната на дневен ред. Междувременно арбитражният съд отсъди, че България трябва да плати 620 милиона евро на руската страна заради доставеното на площадката оборудване, което така и не беше използвано.

С днешна дата управляващите се зарекоха проектът да се реализира на пазарен принцип без държавни гаранции.

Борисов и китайският премиер обсъдиха проекта АЕЦ „Белене”

„Нашите препоръки се свеждат до това да бъдат разгледани всички възможни варианти за осъществяването на този проект. Истината е, че никъде по света такива големи енергийни проекти не се осъществяват без участието, под една или друга форма, на държавата”, коментира Кирил Комаров.

МС: Петкова да търси отново възможности за изграждане на АЕЦ "Белене"

„Аз мисля, че и българският парламент, и българското правителство много ясно изразиха своята воля – да се търси вариант за реализация на проекта на пазарен принцип”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Междувременно руската делегация беше у нас заради АЕЦ "Козлодуй". Днес бяха представени резултатите от проекта за удължаване на живота на шести блок. Според „Росатом” той може да бъде експлоатиран безопасно още 30 години.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.