България и Македония отпразнуваха 115 г. от Илинденско-Преображенското въстание

Честваме 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Тази година България и Македония празнуват заедно. Кулминацията е Благоевград.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА В БЛАГОЕВГРАД ВИЖТЕ ТУК

Стиснати ръце между два народа, които се обединиха на площад „Македония” пред паметника на Гоце Делчев. България и Македония уважиха паметта на общите герои, участвали в Илинденското въстание.

Борисов изрази удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между двете страни след подписването на договора. По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.

Как Благоевград ще отбележи годишнината от Илинденско-Преображенското въстание?

Министър-председателят Зоран Заев подчерта, че България е подала ръка в изключително труден и важен момента, а това е символ на категорично приятелство от наша страна. Премиерът Бойко Борисов пък допълни, че през годините България, Гърция и Македония са се превърнали в символ на това как трябва да се работи на Балканите.

„Само година, след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения”, заяви Борисов. 

Това е второто съвместно честване. Миналата година двамата премиери се преклониха пред гроба на Гоце Делчев в Македония. Сега писането на новата история продължи в Благоевград.

Борисов: България и Македония са още по-близки като народи (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Изразявам искрена благодарност към гражданите на Република България и на премиера. Нека е вечен празникът Илинден, нека е вечно приятелството между България и Македония”, заяви Заев.

Договорът за добросъседство между България и Република Македония беше подписан преди година и цели да изчисти спорните моменти между двата народа. В него се отбелязва, че държавите имат обща история, но нямат териториални претенции. Пореден символ за това е фактът, че двете правителства се договориха за нови гранични пунктове и разширяване на сегашните.

С шествие из централните улици на Благоевград ВМРО отбеляза 115-годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Около 300 души се присъединиха към проявата. Преди началото на шествието лидерите на ВМРО поднесоха цветя в знак на признателност пред паметника на Тодор Александров. След това под музикален съпровод шествието се отправи към централния площад Македония. Там ВМРО се присъедини към отдаването на почит към великия революционер Гоце Делчев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.