От Екоминистерството ще санкционират организаторите, те от своя страна се извиниха

Снимка на хоро в едно от Седемте рилски езера предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. През уикенда повече от 400 танцьори играха хора в Рила, за да покорят рекорд за Гинес. Някои от тях обаче избраха да танцуват в едно от езерата, въпреки че влизането във водите е забранено.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Последваха и много негативни коментари в социалните мрежи.

В неделя от Министерството на околната среда съобщиха, че ще има санкции за танцуващите.

„Дирекция на Национален парк „Рила” е издала разрешение за заснемане на филм на езерото Бъбрека на фондация „Нашият дом е България”. Не е издавано разрешение за поставяне на рекорди на Гинес”, уточни в „Здравей, България” директорът на Национален парк „Рила” Красимир Андонов.

ОПИТ ЗА РЕКОРД: Правят най-дългото хоро край Седемте рилски езера (ВИДЕО)

Възнамерявано е да се заснемат хора в народни носии, изгрева и три топловъздушни балона.

„Описали сме условията, при които трябва да се проведе събитието и съответно забраните, които трябва да се спазват. Една от тях е да не се влиза в езерата. За съжаление обаче група хора са играли хоро в езерото Близнака. За това нарушение ще бъде съставена имуществена санкция за юридическо лице. Санкцията ще е за организаторите, тъй като отговорността е изцяло тяхна. Глобата е до 10 000 лева”, поясни още Красимир Андонов.

По думите му има единични случаи, при които хора нарушават правилата и влизат в езерата. Той обясни, че няма да има сериозни последствия за езерото, тъй като това се е случило в рамките на няколко минути.

Глоби след опит за рекорд на Гинес за най-дълго хоро в планината (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това обаче не бива да се случва, тъй като при самото влизане водата се размътва. Стараем се да поддържаме езерата във вида, в който са възникнали. Всяка година ги почистваме от водна растителност, възнамеряваме да ги чистим и от насложената тиня”, обясни директорът на Национален парк „Рила”.

Организаторът на събитието Пламен Мирянов от своя страна коментира, че в програмата не е ставало въпрос да се влиза във водата.

„Това е емоция. Това са млади хора, които заради прилива на адреналин са го направили. От името на всички ансамбли бих искал да се извиня, защото не смятам, че това е правилно. Осъзнаваме грешката си и не подстрекаваме никой да я повтаря”, заяви Мирянов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.