Президентът с критики към шефа на МВР

Министерската рокада стана повод за поредния словесен залп между президента и премиера. 

Мненията на двамата първи са в двете крайности - премиерът хвали, президентът критикува. Според държавния глава, когато говорим за отговорност, такава е трябвало да бъде поета и от главния секретар на МВР, какъвто до момента беше Младен Маринов. В спора се включи и главният прокурор Сотир Цацаров, който защити Младен Маринов, като заяви, че той е професионалист. Изказването на президента Цацаров обяви като политическо. 

„Искам да влязат новите министри  с летящ старт”, заяви днес премиерът Бойко Борисов.

За част от новите министри обаче излитането се оказа кратко.  Слeд привидно заровената томахавка, напрежението между „Дондуков 1” и „Дондуков 2” се върна по оста МВР.

Президентът: Номинацията на Маринов за министър е парадоксална (ВИДЕО)

„То просто е парадоксално. Премиерът маха министърът на вътрешните работи, заради “мърлявата”, както той се изрази работа, а по закон тази мърлява работа се организира, контролира от гл.сек на МВР, който пък го предлагат за министър, което аз не го разбирам”, коментира президентът Румен Радев.

Младен Маринов: Ще спазвам приемствеността (ВИДЕО)

„Аз питам един държавен глава не би ли трябвало да е баща на всички партии, не би ли трябвало да е обединител на всички партии. Ами аз ако почна да говоря за Пламен Узунов или неговите съветници, това помага ли , нима при него няма един , дето беше застанал с хитлеристки поздрав, за същото нещо аз махнах министър”, отговори му премиерът Борисов.

Все пак, според президента изпълнената процедура била положителен сигнал. А забавянето – нужно.

„Самият факт, че най-сетне правителството склони да изпълни тази съгласувателна процедура е  малка, но важна крачка напред в битката за законност”, коментира Румен Радев.

„И след това викат те воюват, ама аз не воювам - той всеки ден излиза и казва нещо срещу нас. Хайде най- сетне да си направи партия или да оглави БСП, да излезе на избори, да подреди министри”, каза Бойко Борисов.

Росен Желязков: Влизам със смесени чувства в Министерството на транспорта (ВИДЕО)

И докато президентът не одобрява  назначението в МВР, патриотите са скептични към това в транспорта. Още преди окончателния вот - Волен Сидеров обвини Румяна Бъчварова в натиск. Според Сидеров,  шефът на кабинета имала общо с нападките към Александър Манолев. 

Петя Аврамова: Съзнавам отговорността, която поемам (ВИДЕО)

„И Волен прекрасно знае, г-жа Бъчварова си се справя добре със задачите. С Росен Желязков бяха онзи ден при мен, за да се консултират как да реагират. Те нито живеят заедно, имат си семейства. Тя стана баба, внуче гледа и това много влияе на хората около тях”, коментира Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.