Можем да си позволим повече военни машини, смята премиерът

Пред журналисти премиерът Бойко Борисов подчерта, че не е отишъл да участва в 73-тата сесия на Общото събрание на ООН, за да се снима с Доналд Тръмп.

„Съжалявам за тази истерия, която се вдигна в България от хейтърите и платените тролове на БСП – Бог ми е свидетел, пък и вие, че по никакъв начин не сме парадирали и не сме казали каквото и да е, освен за това, че съм имал разговори с президента Тръмп. Не ми е целта да се снимаме. На някои може да им е, на мен не ми е. Надявам се това да престане, защото е непродуктивно и по никакъв начин не е добре“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„По никакъв начин не станах по-оптимист и не съм по-спокоен, макар че всички говорят за мир и разбирателство. И от изказванията на президентите Тръмп и Ердоган, и от тези на всички останали виждате, че всички са за ненамеса във вътрешните работи, за толерантност, но ако може другите да ги спазват”, коментира резултатите от форума Борисов.

Премиерът добави: "С парите, които събрахме в повече в бюджета, ще можем да си позволим машини за военните сили

 „Това, което за нас е изненада – досега сме свикнали като първа сила в света, като световен полицай САЩ винаги са давали повече във всички сфери и в НАТО“, каза премиерът и обясни, че 80% от парите, които пристигат в НАТО, са от САЩ. Това каза пред журналисти в Ню Йорк министър-председателят Бойко Борисов, който участва в 73-тата сесия на ООН в САЩ.

Борисов: Споразумението между ЕС и Турция е важно за всички европейски държави

„Благодарих на Столтенберг – близо 30 минути си говорихме с него, че смениха методиката специално заради нас. И се оказа, че ние сме давали доста повече пари за отбрана, отколкото официалната статистика – те ни признават военната пенсия, парите, които се дават за военни съдии, за военни прокурори и т.н. Надявам се щом излязат резултатите от комисиите веднага да влезем и в преговори за превъоръжаване на военновъздушните сили най-сетне. И да спрем с тези транспортни самолети, хеликоптери и все едно сме бакалия да си разкарваме товари. А да си купим нови изтребители, за да можем да защитаваме въздушното си пространство. Същото е и за сухопътните машини - надявам се с големи компании да произвеждаме и много от техните компоненти у нас“, каза Борисов. Той посочи, че по тези теми парите са осигурени.

„Искам да благодаря днес на министрите, на главния прокурор и на депутатите за това, което бързо и спешно променят в закона. Не знам защо е пропуснато така навремето – производство на контрабандна стока да си бъде престъпление“, коментира Борисов. На въпрос дали подкрепя идеята търговците да имат лимит на печалбите, който слагат, Борисов отговори, че по тази тема се присъединява към мнението на Доналд Тръмп.

Борисов: По време на българското председателство на ЕС стартираха преговори със 79 държави

„Той казва, че социалистическото управление е най-лошото управление. Разбирам всички колеги, че предстоят избори за евродепутати и се надпреварват да дават коя от коя по-екзотични идеи. Обадих се на министъра на финансите Владислав Горанов да се срещне в вицепремиера Красимир Каракачанов и да обсъдят идеята“, каза още Борисов и обясни, че тази идея досега не е била обсъждана с него.

По темата за избор на нов главен секретар на МВР Борисов обясни, че предстои да разговаря за това с президента Румен Радев и едва тогава ще се оповести име.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.