Започват обществени обсъждания по темата

Министерството на транспорта започва обществени обсъждания за въвеждането на мерки, които да подобрят пътната безопасност в страната, обяви транспортният министър Росен Желязков. 

"Ние сме изправени пред тъжна статистика, която освен цифри, касае и хиляди човешки съдби. Опазването на живота и здравето на всички участници в пътното движение е основен приоритет на правителството", увери Желязков.

България е с най-лоши показатели по брой загинали и ранени на пътя в ЕС

Според него само съвместните координирани усилия на държавните институции и обществото могат да доведат до конкретни резултати в борбата срещу пътния травматизъм. 

"Трябва да се определят основните фактори, оказващи съществено влияние върху безопасността по пътищата. Първо – поведението на участниците в движението, безопасността на пътната инфраструктура, техническата изправност на превозните средства, подготовка на водачите и контролът. В изработването на новата стратегия трябва да вземат участие както визионери, така и практици, но и представители на гражданския сектор", препоръча още той.

Ще станат ли по-безопасни пътищата след новата наредба?

Във връзка с техническата изправност на автомобилите от министерството обмислят въвеждане на чип в стикерите за преминат технически преглед, който да позволява дистанционно четене на данните. За първи път се предвижда и въвеждане на регистрационен режим и контрол спрямо автосервизите, а те ще трябва да дават гаранция от 6 месеца за извършваните от тях ремонти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

Редактор: