Това реши правителството на спешна среща в четвъртък

Таванът за пенсиите няма да отпада. Това реши правителството в четвъртък на извънредна среща, провела се във връзка с предприемането на мерки за компенсиране поскъпването на природния газ.

От 1 юли следващата година най-високата пенсия става 1200 лева. Понастоящем тя е в размер на 910 лева. Според президента на КНСБ Пламен Димитров промяната ще позволи 41 000 от общо 61 000 българи да получават "това, което им се полага".

ПРИРОДНИЯТ ГАЗ ПОСКЪПВА: Увеличението ще се отрази на сметките ни за парно

"От 1 юли 2019 година се увеличава таванът на всички пенсии, независимо кога са отпуснати, на 1200 лева и отпада темата с отпадането на тавана. таванът по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на база на целия осигурителен живот на съответният гражданин", обясни финансовият министър Владислав Горанов. 

По думите му изчисленията не дават възможност за падане на тавана, тъй като има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии. "Има едни екстремно високи пенсии, които заради пенсионните формули през годините се смятат за нереални", обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Кабинетът утвърди увеличението на заплатите в бюджетната сфера. Те ще скочат с 10%.

"Правителството ще гарантира, че в някои агенции и в приходните администрации ще бъде по-високо увеличението на заплатите. Тези 10% ще са ориентирани само за увеличение на основното заплащане. На индивидуално ниво заплатата ще стои на две нива – твърда заплата и плаваща. Ние заедно се съгласихме, че МС ще разработи работна група за оценка на всички работещи в тази сфера", обясни Димитров след края на срещата в МС.

Средствата за енергийни помощи пък ще бъдат с 50% повече, отколкото до момента. Причината - кокът в цената на синьото гориво.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.