Таванът на новите пенсии остава, но пада за вече отпуснатите

След спешна среща при премиера, синдикатите и правителството се споразумяха максималният осигурителен доход да стане 3000 лева, а таванът на пенсиите да скочи до 1200 лева. Бизнесът обаче е категорично против.

Тази година първи за бюджета заговориха синдикатите. Те настояват за скок в максималния осигурителен доход – от 2600 лева сега на 3000 лева. Това означава, че хората с по-високи заплати ще плащат и по-големи суми за осигуровки. Целта на всичко това е таванът на пенсиите от 1 юли да стане 1200 лева  - в момента ограничението за отпусканите пенсии е 910 лева, независимо дали човекът е осигуряван на по-висока заплата, докато е работил.

Бизнесът обаче припомни, че във финансовата рамка до 2020 година е записано, че таванът на осигуровките ще остане непроменен.

Държавата планираше през следващата година таванът на пенсиите да остане в историята. Оказа се обаче, че не таванът, а идеята може да остане в миналото.

За да случи това обаче, трябва да се увеличат и максималните осигуровки. В момента ситуацията изглежда  така - независимо каква заплата получавате, осигуровки се внасят само до 2 600 лева. 

„Говорим за едно сериозно придвижване нагоре. Възстановяваме и тази несправедливост и даваме възможност”, коментира президентът на КНСБ Пламен Горанов.

Бизнесът реагира остро, на предложените от профсъюзите идеи. Припомнят, че  правителството е заложило до 2020 година таванът на осигуровките да не се вдига.

Таванът на пенсиите няма да отпадне

„Няма как да подкрепим такова предложение! Това е едно увеличаване на данъчно-осигурителната тежест и безспорно ще се отрази неблагоприятно на влизането на висококвалифицирани специалисти”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

На практика, ако проектът стане факт, това може да се отрази както на работодателите, така и на служители, които получават повече от 2600 лева.

Все още не е ясно как точно ще се процедира, ако идеите станат факт. В тази фирма маркетингова компания  например, служителите договарят чистата си заплата. Тоест- промените не ги засягат. Но засягат шефовете.

„Ние се договаряме с работодателя си за НЕТНА заплата, реално увеличението ще е за негова сметка", обясни Цвети Георгиева, която работи като експерт.

 „На една чиста заплата от 3 хиляди лева, ние ще плащаме още 1590 лева на държавата. Вероятно ще има работодатели, които ще извадят този 1,5 % от сегашната заплата”, казва работодателят й Елена Онбрайт.

За да станат факт, всички идеи на синдикатите трябва да получат одобрението както на кабинета, така и на Народното събрание.

Другото ново е планираното увеличение на заплатите в бюджетния сектор, но по предложение на синдикатите то няма да е „на калпак”, а според работата, която вършат различните служители.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.