"Не мога да допусна при толкова много усилия, които полагаме, да има пропуски", категоричен бе той

Фирмата "Джи Пи Груп" да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране. Това е възложил премиерът Бойко Борисов на председателя на агенция "Пътна инфраструктура".

От компанията отговориха, че се отказват от строежа на тунел "Железница" от магистрала "Струма".

Призивът на премиера идва, след като прокуратурата образува досъдбно производство по сигнал на сайта "Бивол" и вицепремиера Томислав Дончев за съмнения за злоупотреби с европари. 

"Не мога да допусна при толкова усилия, които полагам и единствените ми претенции към строителните компании са били качество и срок да се спазват, никакви други. И затова съм възложил на Глосов, спазвайки закона, да намери  форми още днес "Джи Пи Груп" да извади от проктите с европейски финансиране или държавно финансиране", коментира Борисов. 

Аргументът на премиера е да отпаднат всякакви съмнения за злоупотреби. 

Ремонтират пътя Пловдив-Асеновград с 24 млн. лв. (ВИДЕО)

"Аз не съм разследващ орган. Моята политическа воля стига дотам всеки, който е заподозрян и тече разследване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата и невинността, ако е такъв, или обратно. Няма да дам да ми се питни името. Така че да бъдат така любезни - докато си защитят правотата, нямат работа да участват на конкурси", изтъкна премиерът.

От Пътната агенция съобщиха,че „Джи Пи Груп“ в момента участва само в един държавен проект- рехабилитацията на пътя Крумовград-Ивайловград. Ремонтът се прави с европейски средства и струва 9 милиона лева. 

"Обектът е започнал преди няколко месеца. Там ще засилим контрола.  Просто няма как да прекратим договора. Там има срокове, които са свързани с европейско финансиране.Те са там в консорциум, не са самостоятелна фирма, но са водещ партньор в  обединението", поясни инж. Светослав Глосов, председател на АПИ.

От Пътната агенция са доволни от изпълнението на западната дъга на София. Агенция няма забележки към строителството й. В момента дружеството е избрано за изграждането на тунел "Железница", който е част от магистрала "Струма". Конкурсът е прекратен заради обжалване.

С официално съобщение до медиите от "Джи Пи Груп" заявиха, че се отказват от строителството на тунела, за да се избегне загубата на средства от държавния бюджет, както и в подкрепа на пътната безопасност. От компанията допълват, че осъзнават реалната опасност от неспазване на графика за изпълнение на проекта.  Категорични са, че винаги са спазвали закона.  

Премиерът Бойко Борисов допълни, че е възложил на компетентните органи да следят стриктно за качеството на пътната настилка: "Има фирми за надзор, има компетентни органи, които получават заплата за това. Ако са го проспали - прокуратурата да ги обвини и да ги вкара в затвора. Който нарушава, да отива в затвора", категоричен беше той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес