60-70% от сигналите на спешна помощ не са реални

51-годишен мъж с температура 38,4 вместо бебе с гърчове. Това заварват екипи от Спешна помощ в София, след като отиват на адрес, подаден до спешния телефон 112. Оказва се, че случаят е един от хиляди подобни, при които лекарите са длъжни да отговорят на фалшив сигнал, докато други пациенти в тежко състояние чакат за помощ.

Граждани се оплакаха, че не могат да се свържат с телефон 112

Спешните екипи, които обгрижват цяла София и областта, са около 30 на ден. Те трябва покрият средно няколко стотин повиквания. В същото време 60-70 % от сигналите се оказват фалшиви.

Сигналът за мъжа с температура е приет от Адриана Галева, която работи в столичния спешен център от 39 години.

В СЕЗОНА НА ГРИПА: Бум на обажданията в Спешна помощ (ВИДЕО)

“Малко след това имаше и второ обаждане. Казах, че температурите не са за спешните медици, а за личните лекари и няма да изпратим линейка. Около 10 минути по-късно следва обаждане за 2-месечно бебе в гърч. Колежката го записва“, разказа тя.

В тази ситуация повикването е спешно и медиците са на адреса за 7 минути. Само че не откриват бебе. 

„Имената са същите, но не е на два месеца, а е на 51 години… Абсолютно нищо животоопасно. Фелдшерката връща вирусна инфекция и казва, че не е касае за бебе, а за мъж на 51 години, явно са ни излъгали, за да отидем”, обясни Адриана Галева.

Според член 326 от Наказателния кодекс, всеки, който предава неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до 2 години. Ако е имало и потърпевши от фалшивите сигнали, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 500 до 2000 лева. Санкции са предвидени и в закона за телефон 112.

 „Въпросът е да се прилага този закон, има го, разписано е”, казва д-р Румен Христов.

Сигналите до тел. 112 вече ще стигат до Спешна помощ за секунди (ВИДЕО+СНИМКИ)

На въпрос на NOVA колко са фалшивите сигнали и колко души са санкционирани, органите на реда отговориха, че тепърва ще изготвят справки. 

“Обслужвайки такива пациенти, в същото време има наши пациенти, които страдат и чакат със сериозни оплаквания, когато се касае за трайно инвалидизиране, за загуба на живот, за трагични неща“, каза д-р Румен Христов.

Спешните медици пресмятат, че ако няма подвеждащи сигнали, ще могат да покриват в рамките на 8 минути всички наистина спешни случаи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.