Бизнесът и синдикатите са в остър конфликт по темата доходи

Държавният бюджет влиза за обсъждане между социалните партньори в Министерския съвет. До момента е ясно, че всички подкрепят общите параметри на хазната, но бизнесът и синдикатите са в остър конфликт по темата доходи.

Минималната работна заплата става 560 лева, вместо сегашните 510, а максималният осигурителен праг скача на 3000 лева. На практика, от следващата година хората с по-високи заплати ще плащат повече удръжки.

Предвидени са общо и допълнителни 190 милиона лева за социална политика.

Бизнесът е категорично против административното увеличение на заплатите в бюджетния сектор. Синдикатите обаче подкрепят както минималната работна заплата, така и по-високите осигурителни прагове.

В бюджетната рамка за следващата година се предвижда да харчим малко повече, отколкото изкарваме - дупката в бюджета е около 600 млн. лв. Минималната работна заплата става 560 лева, възнагражденията на учителите скачат с  20 на сто, а заплатите на държавните служители ще се увеличат средно с 10 на сто.  Пенсиите ще се увеличат с 5,7%, но в същото време стоките ще поскъпнат със сходен процент.

Държавният бюджет, както и бюджетът на общественото осигуряване и социалният бюджет ще се разглеждат едновременно в Министерския съвет. Очаква се дебатите между работодатели, синдикати и държава да продължат дълго.

БЮДЖЕТ 2019: Увеличават енергийните помощи за зимния сезон (ОБЗОР)

КНСБ одобрява проектобюджета за 2019 г.

ИЗЛИШЪКЪТ В БЮДЖЕТА: За два месеца държавата ще похарчи 2 млрд. лева

БСП предложи алтернативен бюджет за 2019 година

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.