Тежка загуба на партията на Меркел на изборите в Хесен

Ангела Меркел няма да се кандидатира за преизбиране като лидер на Християндемократичния съюз /ХДС/. Тя заемаше поста почти две десетилетия. През декември има партиен конгрес, на който се очакваше тя да се кандидатира отново.

Меркел ще се оттегли от поста на германски канцлер, когато мандатът й приключи през 2021 г., предаде източник на партията за АФП, цитиран от БГНЕС. 

Тя заяви пред партията на ХДС, че мандатът й ще продължи до 2021 г., като това ще бъде "последният й мандат", заяви източник от партията, добавяйки, че няма намерение да поема длъжност в Европейската комисия, въпреки спекулациите в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на пресконференцията по повод оттеглянето си от ръководни постове в страната, че няма тя лично да определи своя наследник като ръководител на Християндемократическия съюз, когато напусне през декември.

"Ще приема всяко демократично решение, взето от моята партия", каза тя. 

Християндемократите на германския канцлер претърпяха тежка загуби на регионалните избори в провинция Хесен. Социалдемократите, които са й коалиционен партньор във федералното правителство, също понасят тежък удар. Двете партии губят по 11 % в сравнение с предишните избори.

Християндемократическият съюз все пак остава начело. Голям успех постигат Зелените, които се нареждат на втора позиция, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" печели 13 на сто от гласовете и влиза за първи в парламента на Хесен.

Немските социалдемократи заплашват да напуснат коалицията с Меркел

„Тази вечер е вечер на смесените чувства. Понесохме тежка загуба, боли ни, но също така разбрахме, че си е струвало да се борим. Имахме две цели, които изпълнихме: да бъдем най-голямата сила и да гарантираме, че не може да бъде създадено правителство срещу Християндемократите”, заяви министър-председателят на Хесен Фолкер Буфие.

ПРЕДВАРИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ: Партията на Меркел губи вота в Хесен

„Това е тежка и трудна нощ за Социалдемократическата партия в Хесен. Не успяхме да задържим резултата, който искахме. Това е горчива загуба. Това е най-лошият ни резултат от 1946 г.", каза ръководителят на социалдемократите в Хесен Торстен Шефер-Гумбел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.