Нещата се преувеличават и преекспонират, смята депутатът

„Аз имам доказателства, че зад такива атаки срещу ВМРО стоят наистина антидържавни и антинаципонални кръгове в страната”. Това заяви бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ в периода 2015-2017 година и депутат от ВМРО Борис Вангелов в ефира на „Здравей, България”.

Над 20 ареста в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)

„Например, въпросната госпожа Катя Матева, която е бивш директор на Дирекция „Българско гражданство”, която е протеже на ДПС. Велизар Енчев четеше доклад до ДАНС, който тя е била дала, а това е чисто и просто донос. Там има абсолютни лъжи. Основният проблем беше българите от Македония да не получават гражданство. Тя е в основата и на публикациите в "Нувел обсерватьор", тя е в основата и на Велизар Енчев, който размахваше нейни листове и е в основата на медийните публикации. Това, което се случва вече - има обвинения, там съдът трябва да си свърши работата”, обясни депутатът.

„За атаката срещу ВМРО е използван поводът за тази акция”, категоричен беше депутатът.

Бившият председател на ДАБЧ определи като невярна информацията, че украинци, молдовци и македонци получават удостоверения: „Това абсолютно не е вярно. Това са граждани на тези държави, но те са българи от Молдова, българи от Украйна, българи от Македония. Доказва се с три законосъобразни способа, които са отразени във вътрешните разпоредби на агенцията – документ, издаден от  български или чужд държавен орган, документ, издаден от българска организация и документ от Българската православна църква”.

Вангелов обяви, че докато е бил председател на агенцията, е заловил няколко фалшиви документа. Той увери, че тези няколко десетки преписа са дадени на прокуратурата.

„Според мен нещата се преувеличават и преекспонират”, коментира той. И обясни, че агенцията дава удостоверения за български произход, издадени въз основа на заповед, която е индивидуален административен акт. А той може да бъде оспорван само от заинтересована страна или от прокурор, и то в съда. Вангелов увери, че тези актове се издават изцяло при съобразяване на производството.

Повдигнаха обвинение на шефа на Агенцията за българите в чужбина

„Когато кандидатът за българско гражданство от български произход получи удостоверението на агенцията, едва тогава той отива в Министерството на правосъдието, където се развива цялото производство и се проверява именно дали е бил криминално проявен и т.н. След това се произнасят девет институции и се стига до гласуване на Съвет по гражданството, който дава мнение, а правосъдният министър дава предложение към вицепрезидента”, обясни процедурата бившият председател на ДАБЧ.

Той заяви, че няма обяснение защо се е случила акцията на Специализираната прокуратура в ДАБЧ.

„Явно службите са имали някакви данни, които са довели до това разследване”, допусна Борис  Вангелов.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.