Разследват издаване на документи за български произход срещу подкупи

Мащабна акция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Задържани са над 20 души, сред които председателят и главният секретар на агенцията. Разследва се корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Акцията се проведе в София, Плевен и Кюстендил.

Според прокуратурата става въпрос за организирана престъпна група, която срещу подкупи раздавала удостоверения за български произход на граждани от Молдова, Украйна и Македония. Групата била наблюдавана в продължение на няколко месеца след сигнал до Комисията срещу корупцията. Задържаните са следени със специални разузнавателни средства.

„Касае се за производство за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни престъпления, документни престъпления и подкупи”, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

По неофициална информация срещу 5000 евро чужди граждани получавали удостоверение за български произход. Издавани са между 30-40 документа на седмица, което означава, че нерегламентираните суми седмично може да са достигали 200 000 евро.

По първоначална информация от възможността да получат документ за български произход са се възползвали граждани от Молдова, Украйна и Македония. Издаваните удостоверения са едно от условията за кандидатстване и за българско гражданство. 

„Към този момент се работи с над 20 лица, като е задържано част от ръководството на Агенцията за българите в чужбина”, поясни Гешев.

Сред задържаните са председателят на агенцията Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов. Разследващите работят и със зам.-председателя Димитър Владимиров. 

„Аз съм убеден, че това, което предприемат компетентните органи, е да покажат, че имаме нулева толерантност към всеки един, който заема отговорна позиция и влиза в някакви схеми, уронващи престижа на институцията и страната”, коментира Цветан Цветанов, председател на Комисията по вътрешна сигурност в НС.

Петър Харалампиев е назначение от гражданската квота на Обединените патриоти. Никой от трите партии в коалицията обаче днес не пожела да коментира чия номинация конкретно е Петър Харалампиев.

Междувременно от ВМРО излязоха с позиция, в която се казва, че подкрепят напълно работата на разследващите и настояват всички доказано виновни лица да получат възможно най-тежките наказания, предвидени в българското законодателство.

В позицията партията заявява: "Нашата политика винаги е била да се дава българско гражданство на всеки етнически българин, независимо от това къде живее."

От ВМРО уточняват, че председателят на Агенцията за българите в чужбина не е член на нито една от партиите в коалицията "Обединени патриоти".

Кой е арестуваният Петър Харалампиев?

Той е начело на Агенцията за българите в чужбина от миналата година. Харалампиев е бил изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе” при създаването й през 2004 до 2006 година. От декември 2014-а  до май 2017-а е зам.-областен управител на София. Петър Харалампиев управлява Държавната агенция за българите в чужбина от май 2017 г. За поста е номиниран от гражданската квота на „Обединените патриоти”. Той е председател на Национално движение „БГ патриот”, което подкрепя патриотите. В края на миналата година Харалампиев беше заснет с тениска, на която пишеше „Wehrmacht” - името на въоръжените сили на нацистка Германия по времето на Хитлер. Тогава вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов го защити в ефира на NOVA, като обясни, че тениската е на музикална рок група, а не фашистки символ.

Акцията в Кюстендил и Плевен

Акцията на спецпрокуратурата достигна Кюстендил И Плевен. Обиски и разпити се правят в различни офиси. По неофициална информация в Плевен е задържана жена. Намирам се пред полицията, където тя трябваше да бъде доведена, но екипът на NOVA видя, че тя бе откарана от маскирани полицаи с линейка в Спешна помощ. Обискът на единия от адресите в Плевен започна рано сутринта и продължи цял ден.

Маскирани полицаи и прокурори влязоха в блок, недалеч от центъра на Плевен около 5.00 часа сутринта. Жилище на четвъртия етаж се обитава от семейство с транспортна фирма. Претърсването на апартамента продължи през целия ден. В късния следобед изненадващо пристигна линейка. Оказа, се че изведена с белезници е само една жена. От апартамента излезе и мъж, който отрече да е замесен в схемата за издаване на документи срещу подкуп от Агенцията за българите в чужбина.

Акцията на Специализираната прокуратура достигна и Кюстендил. Полицията блокира и къща в село Драговищица. Официална информация за претърсванията и арестите в Плевен и Кюстендил се очаква в сряда. Към този момент няма и яснота за здравословното състояние на жената, която беше изведена от маскирани полицаи в Плевен.

Репортери: Десислава Георгиева, Мартин Георгиев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.