В пленарната зала не беше и премиерът Бойко Борисов

Скандали и процедурни хватки, извънредно прекъсване на заседанието и взаимни нападки. Така премина гласуването в парламента кандидатурата на Марияна Николова за вицепремиер.

Марияна Николова е новият вицепремиер

„За” гласуваха 116 депутати, 62-ма бяха „против”. Николова стана вицепремиер с подкрепата на 89 народни представители от ГЕРБ, 19 от „Обединени патриоти”, 6 от ВОЛЯ и двама независими. Хората на Волен Сидеров не участваха в избора на новия вицепремиер и това се превърна в основната интрига на деня.

Опозицията настоя дебатите по промяната в кабинета да се проведат в присъствието на премиера.

Парламентът гласува оставката на Валери Симеонов

Бойко Борисов обаче не отиде заради  ангажимент с работодателски и синдикални организации по същото време. А заседанието продължи с процедурни хватки, които изместиха фокуса на разискванията.

От ДПС настояха гласуването да стане на два пъти - веднъж за оставката на Валери Симеонов и втори път за избора на неговия наследник Марияна Николова. Стигна се и до поименна проверка.

След 15-минутно прекъсване опозицията за пореден път настоя за оставката на кабинета.

„Няма държавност, няма институции, един човек взима решенията”, заяви Корнелия Нинова.  

Управляващите върнаха топката в полето на БСП, като намесиха и олигарсите.

„За каква олигархия говорите на това управление, а пропускате услужливо някои други, които май други лобират за тях – Николай Банев не е ли ваш комсомолец? Ветко Арабаджиев не е ли ваш. А мъжът ви?”, попита Вежди Рашидов от ГЕРБ.

„Когато парламентът беше опасан от 30 000 души, се бяхте сгушили в кафенето и пеехте партизански песни. Ако говорите за протести, недейте вие, защото в къщата на обесения за въже не се говори”, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Колеги от ГЕРБ, вие не разбирате, че не може да управлявате в този коалиционен формат с този коалиционен партньор”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Хората, които са гласували за ГЕРБ  и „Обединени патриоти” част ли са от българския народ, защото ние не сме някакви хора, дошли сами по себе си. Ние представляваме тези 1,5 млн. и точно затова няма да подадем оставка”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

Така в рамките на часове пленарната зала стана поле за политически престрелки.

Така в отсъствието на премиера, на лидера на „Атака” и на основния герой в днешните дебати - Валери Симеонов, рокадата в кабинета стана факт. 

Каракачанов пред NOVA: Нямаше брожения в ГЕРБ за назначаването на Николова

Успех на новия вицепремиер Марияна Николова пропуснаха да пожелаят депутатите от „Атака”. Всички те, заедно с лидера си Волен Сидеров, знаково не бяха в залата.  Разнобоят проличал още в понеделник, когато Сидеров отказал да се подпише под номинацията на Николова.

Сидеров си тръгна още след първата регистрация. За това пък ВОЛЯ на Веселин Марешки го замести в избора. Валери Симеонов пък прекара пленарния ден в кабинета на зам.- председателя на Народното събрание. Единственият лидер, които изкара наяве подробности от разговорите на Патриотите при премиера, беше Красимир Каракачанов.

„Проблем има, така е проблем има. Вчера сме си говорили 4 часа”, завяи Каракачанов.

Запитан за резултата, той заяви:  

„Резултатът видяхте – „Атака” ги няма в залата”.

Каркачанов обясни, че коалиционното споразумение между управляващите дава право на всяка от партиите да сменят представителите си във властта. Връщането на Валери Симеонов в НС поне засега не застрашава лидерския пост на Волен Сидеров в групата.

„Ако сме искали да сменяме някой, досега да сме го направили. Ние бяхме хората, които два пъти казваме, че не, няма да бъде променян форматът на ръководството на групата”, заяви Каракачанов.

Сидеров и Симеонов така и не изяснили ще се явяват ли с обща листа на евроизборите и кой ще е я води.

„Сидеров зададе един въпрос на Симеонов - „Ще бъдем ли заедно на евроизборите?”. На този въпрос моят отговор беше, че винаги съм смятал, че трябва да се явим заедно на евроизборите. Докато г-н Симеонов отговори: „При толкова много плювни по мой адрес от теб, трябва да събера ръководството и да го обсъдим този въпрос”. Това беше драмата”, заяви Каракачанов.

На вчерашното заседание Сидеров не е поставил въпроса за оставката на Каракачанов като вицепремиер. След рокадата във властта Валери Симеонов се връща в парламента като депутат.

„Ние не считаме, че НС е поправителен дом или трудово-възпитателно училище за провалили се министри”, коментира Веселин Марешси.

От ВОЛЯ, които дадоха гласове за избирането на новия вицепремиер, очакват Валери Симеонов да напусне политиката.

Промяната в кабинета предизвика интрига в коалицията на Патриотите. Причината: след оттеглянето на Валери Симеонов от вицепремиерския пост той става депутат. Това ще извади от парламента Миглена Александрова от „Атака”.

Така хората на Сидеров ще намалеят до 7, а НФСБ ще увеличи квотата си на 9 депутати. Досега двете формации имаха равен брой депутати. С най-много депутати – 11, продължава да бъде ВМРО.

Репортери: Таня Иванова, Ина Гълъбова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.