Вече ще можем да плащаме на място глобите си

Инсталират ПОС терминали в патрулките. Вече ще можем да плащаме на място глобите си, ако пътни полицаи ни хванат в нарушение. Това реши парламентът с  промени в Закона за движение по пътищата. Целта е да се повиши събираемостта на глобите.

На практика, ако предложението бъде прието окончателно това означава, че още в момента, в който ни спрат заради нарушение, ще може да платим глобата си, освен ако санкцията не предвижда и отнемане на контролни точки.  Предвижда се и възможност да се плащат и стари глобите.  С промените в закона се предвиждат още и наказания при шофиране без електронна винетка и опит за преминаване на границата. Ако не е платена глоба за каране без винетка, няма да може да се мине и Годишен технически преглед.

От 1-ви януари всеки от нас трябва да има електронна винетка за републиканските пътища. Но новата система  предизвика конфликт между  опозиция и управляващи още преди да е заработила. Проблемът се оказа в новия орган за контрол - националното ТОЛ управление.

 „Три органа контролират, сега слагате четвърти орган с нови 600 човека”, отбеляза Георги Свиленски от БСП.

Станислав Иванов: Данъкът върху старите коли няма да се повиши с фрапантни стойности

„Кога ще гарантираме, че системата ще заработи, че тези 4 органа няма да губят информация помежду си. И ще се окаже, че имате винетка, но не излиза в ситемата и ходите да се обяснявате”, попита Халил Летифов от ДПС.

„Новият орган взима част от правомощията на ДАИ, а ДАИ вече няма да може да контролира дали има винетен стикер, а националното ТОЛ управление”, обясни Станислав Иванов от ГЕРБ.

 Контрол обаче гарантират, че ще има. 105 автомобила, 300 камери и 650 служители ще следят за нарушители.

„Ще разчитат номерата на колите дали имат закупена винетка”, уточни Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по тол системата. 

Колите без винетки няма да може да напускат страната

Ако обаче липсва винетка, има предвидени санкции.

„Всеки, който не е платил винетка, ТОЛ такса да може да плати компенсаторна такса”, обясни министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Ако ни спре автомобил на ТОЛ управлението ще можем да платим въпросната такса на момента.  Предложението е за леките автомобили да бъде 70 лева. Също като в патрулките, във всеки контролен автомобил ще има и ПОС терминал.

„Ако не платим тази такса, то ще имаме акт от 300 лева, но ще има 14 дни, в които ще може да размислим и да си платим таксата”, обясни още Радослав Николов .

С  500 лева ще глобят всеки, който е закрил умишлено номера си и той не може да бъде засечен от екипите на ТОЛ управлението. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.