На второ четене депутатите приеха разчетите за общественото осигуряване

Пенсиите и заплатите за догодина окончателно са одобрени от парламента. На второ четене депутатите приеха разчетите за общественото осигуряване. Без промяна остава майчинството през втората година на детето - 380 лева. От първи юли таванът на пенсиите става 1200 лева, а всички пенсии се увеличават с 5,7%.

От 1 януари хората с по-високи доходи вече ще плащат осигуровки върху 3000 лева, а не върху 2600, както досега. А най-бедните възрастни хора ще получават минимална пенсия от 219 лева.

Минималната пенсия става 219 лв.

Управляващите, според опозицията, не говорели достатъчно, за да защитят пенсиите и заплатите.

„11 часа монолог от страна на БСП с алтернативния бюджет! Ако това се случваше в европейска държава, някой щеше да си помисли, че БСП управлява, а вие сте в опозиция”, заяви Корнелия Нинова.

„Драги зрители, както би казала г-жа Нинова! Трябва да отговорим много честно откъде идат парите за пенсиите - от работещите. В този бюджет никой не лъже! Той е реалистичен”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Левицата се разочарова не само от  „големите управляващи” от ГЕРБ, но и от „малката коалиция” - обещали повече на възрастните хора, но не го изпълнили.

„Просто доказвате на практика твърдението от крилатата фраза на Бисмарк - най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов”, заяви Георги Гьоков от БСП.

„Г-н Гьоков, защо Вие, когато управлявахте, не предложихте преизчисляване на всички пенсии?! Вие сте царе на популизма, на фалитите и на дефицитите”, изказа се Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Цветанов: За разлика от БСП, изпълняваме предизборните си обещания

„Сетих се когато тези, които се наричат „Обединени патриоти”, предлагаха 600 лева пенсия. Популизмът е вредно нещо, а с тези популисти, ГЕРБ направиха правителство. И сега излизаме и казваме, че ако не бяха „Обединените патриоти” и земята щеше да спре да се върти”, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

„Пореден манипулатор”, отговори му Валери Симеонов.

На място при депутатите, да поискат по-добър живот, дойдоха пенсионерите, които протестираха пред НС.

Парите за здраве, пенсии и заплати през 2019 г. - в НС (ОБЗОР)

Депутатите гласуваха социалната част на бюджета.

„Вярвам, че днес приехте реалистичен финансов план на осигурителната система, който гарантира правата”, заяви социалният министър Бисер Петков.

Със среднощния си опит от вчера засега депутатите се договориха днес да работят до 22 часа - най-много. За да имат сили и за утре.

Числата за 2019 г., каквито ги е предвидила държавата, означават: повече харчове, отколкото приходи. В хазната е заложен дефицит от 0,5 на сто, инфлацията да е 3 процента, икономическият растеж - 3,7 на сто.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.