Кризата се задълбочава, чакат се нови протести

Повишаването на акциза върху горивата във Франция е окончателно отменено. Това стана ясно след поредица от противоречиви изказвания на президента Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип. Властите в Париж се опитват да успокоят страстите от протестното движение на жълтите жилетки и се опасяват от нови размирици в събота, за когато са планирани нови протести.

Като че ли напрежението покрай протестите на жълтите жилетки не беше достатъчно и ето, че мнозина във Франция заговориха за разногласия между президент и премиер. След като във вторник премиерът Едуар Филип обяви 6-месечен мораториум върху планираното увеличение на акциза върху горивата от 1 януари, в сряда той отиде в Националното събрание, за да го потвърди. Пред депутатите Едуар Филип заяви, че новият данък ще бъде въведен само, ако по време на консултациите се намери решение изгодно за всички.

„Както заявих вече, нито един данък на заслужава да излага на опасност единството на нацията”, заяви Филип.

Париж обмисля възстановяването на данък "богатство"

По-късно обаче от Елисейския дворец обявиха официално, че новият акциз е не просто замразен, а окончателно отменен. А министър от правителството потвърди уточнението в телевизионно интервю.

„Трите увеличения на данъците, които бяха предвидени от 1 януари са отменени. Преди минути разговарях с президента и той ми каза: „Хората останаха с впечатлението, че има някакъв номер… казват, че има мораториум върха данъка, но после ще го върнат"”, каза министърът на екологичния преход Франсоа Де Рюжи.

Отменят повишението на данъците за горивата във Франция (ВИДЕО)

Засега обаче жестът на президента изглежда не задоволява протестиращите. А подготвяният за събота пореден протест на жълтите жилетки може да повтори изблиците на насилие от миналия уикенд. Един от говорителите на протеста дори го заяви в тв ефир.

Погром в Париж след протеста (ВИДЕО+СНИМКИ)

От името на президента Макрон говорител на правителството призова политическите сили, синдикати и служители да допринесат за мирно протичане на протестите събота. А от най-голямата опозиционна партия призоваха за въвеждане на извънредно положение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.