Над 40 000 са семействата, които чакат за донорска яйцеклетка

В деня на Света Анна, покровителка на женското начало и майчинството, в болница „Надежда” има безплатни прегледи и консултации за семейства с репродуктивни проблеми. Освен с лекари, те ще могат да се срещнат с донори на нов живот, както и с щастливи родители, които вече имат бебе. Над 40 000 са семействата, които чакат за донорска яйцеклетка.

Албена, Янислава имат една и съща мечта – да имат дете. Сбъдната за Албена. Несъбдната за Янислава. Борбата за дете Янислава започнала, когато била на 27. Последвали три години неуспешни опити и 10 години опити ин витро.

„Качих килограми, започна да ми пада косата, станах неспокойна. В един даден момент потърсих психолог и се оказа, че това чувство, което изпитвам непрекъснато, са някакъв вид панически атаки. И те най-вече се пораждат от това дали най-накрая ние ще успеем. Съпругът ми прояви много търпение и беше непрекъснато до мен”, разказва Янислава.

Те решават да търсят жена, която да дари на Янислава яйцеклетки от своите. Албена Панева е една от жените, станали майки чрез донорство.

„Една яйцеклетка е една клетка, която така или иначе женският организъм образува почти всеки месец. Всъщност матката е тази, която придава един голям процент от ДНК-то на новороденото бебе. Ако едно ДНК е да речем от 100 числа, яйцеклетката ще предаде три числа”, обясни Мариела Куртева от Фондация "Майки за донорството".

Все повече жени у нас се нуждаят от донорски яйцеклетки

Самата тя е донор. Няколко годнини по-късно, заедно с Виктория Димитрова, създала и фондацията, която помага и финансово, защото процедурата не се финансира от държавата, въпреки че се следи от Агенцията по трансплантации.

„При донорската програма говорим за успех от порядъка на 70-80%. Донорът трябва да е до 36 години и да е раждал. Консултираме ги с интернист, с генетик, правим пълни кръвни изследвания. Когато се докаже тяхната пълна годност за това нещо, чак тогава биват включени в програмата”, разказа акушер-гинекологът от МБАЛ "Надежда" д-р Георги Стаменов.

Държавата ще финансира замразяването на яйцеклетки при онкоболни

„Могат да ни търсят жени, които искат да дарят яйцеклетки. Мъже, които искат да станат донори, както и семейства, които не могат да имат деца. Финансираме двойки с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от донорски материал с нашите базари, в които участват доброволци. Дотук сме финансирали 53 двойки, имаме 30 бебета и 10 на път”, каза Виктория Димитрова от фондация „Майки за донорство”.

„В болница "Надежда" ще има различни инициативи за всички посетители. Може би за първи път репродуктивна клиника ще работи на пълен капацитет. Специалистите ще преглеждат цял ден безплатно. Прегледите започнат от 9.30 до 18.00 ч.”, заяви административният директор на МБАЛ „Надежда” д-р Анелия Рачева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.