Причината е ремонтът на ул. „Граф Игнатиев”

Бившият заместник-кмет по транспорта на София Евгени Крусев се сдоби с обвинение за престъпление по служба заради ремонта на улица „Граф Игнатиев". Според прокуратурата той е нарушил Закона за обществените поръчки.

 

ЗАРАДИ РЕМОНТА НА "ГРАФА": Оставка на зам.-кмета по транспорта на София

В основата на обвинението лежат виброизолационни подложки за трамвайните релси.

Изискването било за конкретен вид подложки и именно заради тях спечелила фирмата „ДжиПи груп”, казват прокурорите. После обаче подложките били сменени, а фирмата - изпълнител – не

Щета, нанесена на бюджета, нямало, но можело да има, казват от държавното обвинение. 

Призоваха Евгени Крусев заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев”

„Няма документ, на който да има само моя подпис”, заяви Евгени Крусев.  

И само след 30 минути той беше обвинен в престъпление по служба и нарушение на Закона за обществените поръчки. 

„В обвинението няма израз, че ремонтът е грозен, от тази гледна точка сме спокойни.”, заяви адвокат Менко Менков, защитник на Евгени Крусев.

В основата на обвинението и на трамвайните релси залегнали виброизолационни подложки и плаващи плочи. И фирмата изпълнител – „ДжиПи груп”.

„„ДжиПи груп” печели с определена подложка. При сключване на договора се прави подмяна и на „ДжиПи груп” се дава възможност да ползва подложката на отстранената фирма”, заяви прокурор Димитър Петров.

„Подложката и нейният вид е сменен след санкция на експертен съвет и 29 души са се подписали, че новият вариант е по-добър от предишния. Аз съм спокоен, ръководил съм се единствено от интересите на общината и на града”, заяви Крусев.

Според прокуратурата обаче интересът е бил друг – „ДжиПи груп” да вземе поръчката.

„Това, което е направил, е законно, няма вредни последици и проектът се е случил така, както е казано от експертите. Той не е притеснен, аз също не съм притеснен, защото е спазил закона”, заяви адвокат Менков.

Според прокуратурата от смяната на подложките не са настъпили вреди. Но биха могли да настъпят такива, защото били създадени условия за прилагане на финансови корекции на евро финансирането.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.