10 пъти по-мръсен въздух от допустимото отчетоха във Видин

Предложените мерки на национално и общинско ниво не водят до решаване на проблема, заяви каза Георги Стефанов, WWF.

Последните работни дни отново дишахме въздух със замърсяване над обичайното. Данните сочеха фини прахови частици повече от допустимото. В петък сутрин- три пъти над нормите в някои части на столицата. И не ставаше дума само за София. Вчера имаше замърсяване над допустимите норми на 13 места в страната. Сега София е по-пуста от обичайното, много от автомобилите поеха в различни посоки още в петък, много домакинства избягаха от София.

Според системата „AirSofia” в момента замърсяването в кв. „Дружба” е 248 mg/m3  при норма 50 mg/m3 .

Буферните паркинги на метрото ще са безплатни и днес

Надяваме се буквално до няколко часа проблемът с мръсния въздух в София да бъде естествено решен. Това каза Георги Стефанов, WWF ефира на „Събуди се”.

„Голямата драма е, че предложените законодателни промени и мерки на национално и общинско ниво не водят до решаване на проблема. Това е така, защото все още не виждаме достатъчно голяма амбиция от нашите политици, така че мерките да не са палиативни”, добави той.

Във Видин е отчетено рекордно ниво на замърсяване на въздуха - 10 пъти над нормата. Директорът на Регионалната агенция по околна среда и водите Деница Славкова заяви, че осреднените данни за предходното денонощие показват пик на замърсяването в региона вчера вечерта – над 500 mg/m3, което надхвърля 10 пъти нормата. „За първи път виждам такава стойност отчетена през  годините. За съжаление, това за пореден път показва, че изцяло замърсяването на въздуха се дължи предимно на битовото отопление”, каза Славкова.

Репортери: Ева Костова, Биляна Борисова, Мартин Георгиев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.