Тяхната история ви разказахме в Новините на NOVA

Това е една от историите, които потресоха страната ни през тази година и дадоха повод да се замислим защо има толкова много изоставени бебета в родилните домове у нас? Встрани от стряскащата статистика изплува примерът за добротата на българина и онова ценно чувство да помага.

453 деца са изоставени от родителите си от началото на тази година

Само през последния месец две майки са избягали от родилен дом без бебетата си. Златка е четвъртото дете на семейство от гр. Първомай.

"Понеже е 1 килограм и 600 грама., когато се ражда, тя е настанена в кувьоз до момента, до който от месец и половина вече може да бъде изведена извън кувьоза и да се храни самостоятелно. Никой не е търсил детето, заявено е желание за изоставяне още в момента на раждането му", каза началникът на отделението по Неонатология - УМБАЛ - Пловдив - д-р Диана Аргирова.

Илия се появил на бял свят преди седмица. Той е шестото дете на 22-годишна майка.

"То също е здраво. Майката 5 часа, след като го роди, гледайки ме в очите, заяви, че няма да избяга, а си тръгна и изостави детето", разказва д-р Аргирова.

Социалните власти са разговаряли с родителите на двете бебета, но са получили категоричен отказ да ги отглеждат.

"В готовност сме да ги настаним в приемни семейства", заяви директорът на дирекцията "Социални подпомагане" в Пловдив Надя Тенева.

От началото на годината досега само в Пловдив са изоставени 32 бебета. Лекарите вече нямат дрехи и памперси. Стотици хора от цялата страна се отзоваха на призива за помощ.

Повече по темата вижте във видеото.

Репортер: Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.