От 1 януари започва използването на електронните

От първия ден на 2019 г. влиза в сила новата електронна винетка. Вече няма да лепим хартиени стикери по предните стъкла на колите.

13 000 души вече са си купили от новите винетки. Ако обаче имате валиден хартиен стикер до по-късно през годината, бъдете спокойни - няма да ви глобят, ако ви спрат за проверка. Но е препоръчително онлайн да превърнете винетката си и в електронна. Услугата е безплатна.

Въвежда се уикенд винетка за 10 лв.

За контрола на пътя следят автомобили на Пътната агенция, оборудвани с техника, чрез която сканират номера на колата и веднага да разбират дали собственикът е платил дълга си към държавата. 105 такива коли вече са по пътищата на страната. В София те са на четири пункта - входовете към столицата откъм магистралите „Тракия” и „Хемус”, от Владая и Божурище. Те сканират номера на колата ви, но ако ви хванат без електронна винетка, имате право да се "спасите" с компенсаторна такса. Тя се предлага само от мобилните екипи на Пътната агенция. Ако ви спрат полицаи, това не важи. Компромисът: няма да ви се пише акт, че сте без винетка, но трябва да си платите на място - с дебитна или кредитна карта - правото до края на деня да карате без винетка. Това, за лека кола, струва 70 лева. Ако откажете компромиса, ви пишат акт. 

Новите онлайн стикери се купуват от бензинотанции, на граничните пунктове, в пощите или най-лесно - в интернет на сайта bgtoll.bg или през мобилно приложение. Чужденците получават информация на седем езика. Най-важното, според Пътната агенция, е да внимаваме с точността на данните си - номера на колата, имената и датите.

Днес е първият ден, в който е необходима винетка и за Северната тангента на София. Шофьорите обаче имат гратисен период. Те няма да бъдат проверявани или глобавяни, а в сряда общината и Пътната агенция вероятно ще вземат решение тангентата да бъде извадена от списъка с платените трасета. 

До 16 август с електронни винетки ще шофират и тежкотоварните автомобили. След това от ТИР-овете ще се събират ТОЛ такси.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.