По традиция мъже от Калофер се хванаха на хоро в ледените води на Тунджа

На Йордановден хиляди богоявленски кръстове полетяха към водите на реки, язовири и дори на морето. По традиция на Богоявление мъже от Калофер се хванаха на хоро в ледените води на река Тунджа. Ритуалът кандидатства за вписване в световното, културно нематериално наследство на ЮНЕСКО. 

СНИМКИ ОТ ХОРОТО ВИЖТЕ ТУК

Един обичай на три века и тази година събра мъжете на Калофер. Хвърленият кръст в реката беше изваден и подарен на най-малкия участник в ритуала – 8-годишният Кристиян. След това в Тунджа се изви хоро. Тръпката да се хванеш на хоро в ледена вода се оказа неповторима емоция, дори за доайените.

Снимка: Олег Попов, NOVA

В Бургас тази година на Йордановден в ледените води на Черно море скочиха 39 смелчаци. Сред тях и двама представителите на посолството на САЩ у нас - капитан втори ранг Кори Джейкъбс, военноморско аташе на САЩ в България, и капитан трети ранг Остин Гълит, помощник военноморско аташе. Богоявленският кръст беше спасен от 21-годишният именик Йордан Господинов. Това е третото му участие в празничния ритуал, като през 2015-а за пръв пък успява да хване кръста.

В Кърджали празникът започна с благославяне на бойните знамена. Ритуалът за Йордановден в ледените води на Арда край манастира "Св. Йоан Предтеча" изпълни пловдивският митрополит Николай. Десетки мъже скочиха от специално изграден понтон. Кръстът спаси 26-годишният Иван Каменов.

Ритуал имаше и за децата. За тях кръста беше хвърлен в басейн с топла вода. Хвана го 12-годишният Калоян Дялков.

Тази година в езерото в „Дружба“ в София за кръста отново скочиха около 50 души. Най-възрастният от тях бе на 77 години, а най-младите – двама младежи на по 18 години. Кръстът отново хвана Вячеслав Борисов. Той е взимал участие в ритуала цели осем пъти, а в три от тях е успявал да улови кръста. За себе си и своите близки той пожела много щастие и емоции през новата 2019 г.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

За празника патриарх Неофит отслужи Велик Богоявленски водосвет в катедралата „Свети Александър Невски". Малко след това започна и ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. В него взе участие президентът Румен Радев, който прие почетния строй. Държавният глава поднесe венци пред Паметника на незнайния воин.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.