На историческата среща тогавашният френски президент разговаря с 12 изтъкнати наши сънародници

Френското посолство отбеляза 30-ата годишнина от историческото посещение на Франсоа Митеран в България и срещата му с дисиденти и интелектуалци, сред които са били Желю Желев, Радой Ралин, Анжел Вагенщайн, Блага Димитрова. В петък, в резиденцията на Франция в София, посланик Ерик Льобедел организира закуска, която събра четири поколения на една маса, за да отбележат годишнината. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На "историческата закуска" Митеран разговаря с 12 интелектуалци, представители на Дискусионния клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България - Блага Димитрова, Ивайло Петров, Йордан Радичков, Светлин Русев, Анжел Вагенщайн, Барух Шамлиев, Алексей Шелудко, Радой Ралин, Стефан Продев, Николай Василев и Копринка Червенкова.

Освен президента, в срещата участват министърът на външните работи на Франция, посланикът, културното аташе. В началото присъстват около 30 френски журналисти, които непосредствено преди разговора напускат залата. На срещата са разисквани проблемите на общественото развитие в България, както и преследванията, на които са подложени участниците в Дискусионния клуб и членовете на Независимото дружество за защита на правата на човека. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.