Вижте няколко съвета как да преборите проблема

Има хора, които лесно се адаптират към нова среда, общуват свободно, бързо намират общ език с различните хора. За други обаче този процес е много труден, дори невъзможен, съобщи DarikNews.

Срамежливостта се проявява от ранна възраст. Нерешителните деца се притесняват да отговарят в училище, не предприемат никакви инициативи, дори да са с отлични способности. В юношеството срамежливостта се изостря и причинява много неприятни моменти.

Според американския психолог Филип Зимбардо тази черта е характерна за всяко трето дете, и по-често се проявява при момичетата, отколкото при момчетата.

Някои учени смятат, че срамежливостта се наследява. Тази теория се потвърждава от факта, че децата на енергични и общителни родители много рядко страдат от срамежливост, докато децата на срамежливи родители се отличават със същите характеристики. Изследователи от университета в Харвард са намерили сходни физически и емоционални показатели при плахи деца. В ранна детска възраст при тях се наблюдава учестен пулс, те са по-лесно възбудими и плачат по-често.

Други обаче смятат, че гените нямат нищо общо със срамежливостта. По-важна е средата, в която детето расте.

Не искате да сте срамежливи и тревожни - яжте кисело мляко

Срамежливостта обикновено е характерна за първородните деца, докато следващите са по-контактни, по-лесно приспособими към обстоятелствата. Психолозите обясняват този феномент с факта, че родителите се тревожат прекалено много за първородното дете, а второто бива по-малко притеснявано от натрапчивите грижи на родителите.  По-малките придобиват ловкост и умения за преговори, растейки покрай по-големите си братя и сестри.

Ето няколко съвета как да се справите със срамежливостта:

Приемете себе си такъв, какъвто сте. Не се анализирате и не изисквате твърде много от себе си.

Не придавайте толкова голямо значение на мнението на другите. Никога не може да ви харесат всички хора, а и това не нужно.

Започнете да изказвате своето мнение. Така ще придобиете увереност.

Не си мислете, че сте център на света и всички гледат само вас.

ИнформацияDarikNews

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес