Те засягат малките бензиностанции и станаха повод за протести

Парламентът отложи за 1 юли влизането в сила на разпоредби в т.нар. Закон за горивата, срещу които протестират собствениците на малки бензиностанции и превозвачи на горива. Досега крайната дата беше 28 януари т.г. Промените задължават малките бензиностанции при регистрация да имат 20 000 лв. капитал, още 20 000 лв. банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ да имат на склад 10 000 оборотни бутилки.

Mалките вериги обявиха, че се задават масови фалити и заплашиха със затваряне на границите. Големите бензиностанции пък твърдят, че отлагането ще доведе до разрастване на сивия сектор.

"За" отлагането с шест месеца на тези текстове бяха 112 депутати, без нито един "против", 28 се въздържаха. Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на три дни.

Търговци на горива обявиха готовност за протестни действия

Народното събрание прие още министърът на икономиката да издаде наредбата по закона до 1 август 2019. В дискусията основно се акцентира върху опасността да настъпи хаос от идния понеделник. По думите на Емил Димитров /Обединени патриоти/, председател на комисията за наблюдение на приходните агенции, една от причините е, че заради поправките в този закон са изменени още няколко, в които отново срокът е 28 януари. Сега обаче те не се променят автоматично - това са, например, Законът за движението по пътищата, за автомобилния транспорт и др.

Бившият вицепремиер, сега депутат от ПГ ОП, Валери Симеонов заяви, че законът в този му вид е лобистки. И обясни, че са минали шест месеца, откакто са гласувани промените в него, а още преди това е имало остра реакция на собствениците на малки бензиностанции и на търговци.

"Този закон води до "бели" петна в България за зареждане на бензиностанции, ликвидира ги в малките градове, села", заяви Симеонов. 

Законът за горивата: Комисия гласува "за" отлагането му (ВИДЕО)

ДПС също се опасяват от "абсолютен хаос", който, по думите на Димитър Аврамов, ще настъпи още в понеделник. Затова от Движението нямали друг полезен ход, освен да подкрепят предлаганото отлагане на срока за влизане в сила на разпоредбите. "Да го приемем по-скоро и на второ четене, а в близките месеци да направим необходимите промени", е позицията на ДПС.

"Предложените от Министерството на икономиката промени бяха обсъдени със собствениците на малките бензиностанции и останахме с впечатление, че всичко е решено в сектора и законът ще може да види светлина", заяви Валентин Николов /ГЕРБ/. "С голяма изненада установихме, че това не е правилен избор, че има голямо недоволство", заяви още Николов. "Той предлага работна група да анализира какви са проблемите, но законът не трябвало да пропада. Трябва да се дават права, но и задължение на субектите, защото секторът генерира огромни парични потоци, които кореспондират с фиска", посочи Николов. 

БСП предложи отлагането да не е не с шест, а с два месеца, през които недоразуменията да бъдат изгладени. Драгомир Стойнев разкритикува управляващите, че са се бавили половин година и са изгубили много политическо време. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.