Животните трябва да бъдат умъртвени заради националната сигурност на страната

Нови протести заради чумата в Странджа. Недоволните не искат да бъде убито последното живо стадо, за което властите са категорични, че е заразено с чума.

От Агенцията по безопасност на храните уверяват, че животните трябва да бъдат умъртвени заради националната сигурност на страната.

Новото бранене на стадото на Ана Петрова от Болярово започна с протест пред съда. Там животновъдката обжалва заповедта на властите стадото й да бъде умъртвено.

„Нашият Господ Исус Христос е казал: "Истината и само истината ще Ви направи свободни!” Разбрахте ли?", каза зам.-председател на „Приятели на Русия и православния свят” Атанас Стефанов.

СЛЕД СЪМНЕНИЯТА ЗА ЧУМА: Заличиха юридически ферма в Болярово

До окончателно решение по делото не се стигна, защото съдията си направи отвод.

„Твърдим и към настоящия момент ние, защитата, че чума по дребни преживни животни няма”, заяви адвокат Николина Чакърова.

Половин година властите не могат да убедят протестиращите в обратното, а и все още нямат достъп до стадото на Ана Петрова. Затова заличили юридически фермата й. Властите не са се отказали и от намерението си да убият стадото. Нямало да се откажат и защитниците му.

„Имаме готовност за самозапалване, това трябва да го знаете”, каза Тихомир Томов, бивш зам.-кмет на Стара Загора.

Протест в подкрепа на стадото имаше и в София, докато от Агенцията по храните обясняваха, че ситуацията с чумата се е облекчила, но въпреки това и последното стадо трябва да бъде умъртвено. За да може половин година след това страната ни да е със статус "без чума".

ЗАРАДИ МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ: Фермери от Болярово съдят БАБХ след чумата по животните

„Аз трябва да докажа статуса на България, за да разреша търговията на страната. Разберете, това е национална сигурност, а не да споря с хора, които нямат компетенции”, заяви Дамян Дамянов, директор на БАБХ.

Нови проби от животните по закон не може да се взимат, защото едни вече потвърдили чумата и възможният изход бил само един.

За борбата с чумата по козите и овцете страната ни похарчила над 1 млн. лева. Колко са загубили животновъдите, не стана ясно…

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.