Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор

"Данните, изнесени от Елена Йончева за нарушения, извършени от министъра на културата Боил Банов и други лица, сочат според нас за евентуално извършено престъпление по служба или безстопанственост", заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, цитирана от БТА. И допълни, че предстои разследващите да отидат в министерството, за да изземат цялата документация по случая и да посетят министър Банов.

Йончева със запис срещу министъра на културата Боил Банов

Арнаудова обясни, че още днес ще започнат разпити на хора, които имат отношение по случая, които са запознати с фактите по изграждането на Ларгото и последващите действия на Министерството на културата, представени от Елена Йончева като опрощаване на неустойка от 700 000 лв. на фирмата-изпълнител на ремонта.

ЛАРГОТО ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА РЕМОНТА - АРХИВНИ КАДРИ

"Изнесените от Йончева записи на разговори биха могли да се използват като годно доказателство, но тъй като не са правени в условията на СРС, трябва да се назначи експертиза, която да установи съдържанието, участниците и авторството им", коментира Арнаудова.

Банов: Рекетират ме със записи от 4 години

По думите й неподаването на сигнал е укоримо поведение, но не всяко такова е престъпление от общ характер, така тя коментира дали е наказуемо, че служителят в министерството, направил записите, не е сигнализирал органите на реда, след като е знаел за извършени нарушения. Прокурор Арнаудова уточни, че ако този служител се притеснява за здравето си или положението си в обществото, ще бъде гарантирана неговата сигурност.

По изнесените данни за нарушения от страна на министър Банов е възложена проверка на Специализираната прокуратура, която трябва да приключи до три месеца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.