В някои градове в страната процедурите по енергийно обновяване с държавни пари продължават да се бавят

Собственици на сграда чакат безплатно саниране 4 години. В някои градове в страната процедурите по енергийно обновяване с държавни пари продължават да се бавят.

2022 са сградите, които са одобрени за държавно финансиране с 2 милиарда лева, за да станат енергийно ефективни. "Безплатното" саниране ще струва средно по 173 лв./кв.м . Парите ще стигнат за обновяването на около 150 000 жилища, в които живеят 350 хил. души. Все още обаче много от проектите въобще не са започнали.

РУШАЩИ СЕ СГРАДИ: Кога панелките стават опасни?

Хората от 103-ти блок в столичния квартал „Мусагеница” решават, че ще санират преди 4 години. Одобрени са без проблем. До днес обаче са енергийно неефективни.

„Сагата започна с така направеното сдружение на собствениците – февруари 2015 години. Към днешна дата ние нямаме избрана фирма, няма сключен договор ние продължаваме да чакаме”, обясни домоуправителят Асен Асенов.

Освен енергийна ефективност хората от блока търсят и сигурност, защото фасадата им се нуждае от спешен ремонт. Още в началото на дългия процес по санирането, блокът е имал избрана фирма, която да постави изолация. Оказало се обаче, че тя има задължения към хазната. Затова процедурата започнала отначало.

Отпускат нови 33 млн. лева за саниране на сгради в цялата страна

„Когато фирмите имат неизплатени задължения ние не можем да сключим договор  с тях, докато не ги изчистят. Със съжаление мога да кажа, че понякога процедурите отнемат време, това е нещо, което няма как да се прескочи, аз апелирам за още малко търпение, все пак сме на финалната права”, обясни кметът на район „Студентски”  Димитър Дилчев .

Оказва се, че София е градът, който санира най-бавно. Благоевград обнови всички 189 блока, включени в програмата. Бургас и Стара Загора са на финалната права. В столицата са довършени 36 блока, а 80 дори не са започнати. В същото време от регионалното министерство са одобрили за разплащане над 1,8 млрд. лева.

Очаква се да стане ясно как ще продължи програмата. Идеята е още 42 000 жилищни сгради да се санират, но по нов механизъм, който може да включва и финансово участие на собствениците. Вероятно приоритет ще се дава на общините с най-високо замърсяване на въздуха.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.