Червеният килим покрива площ от 16 500 квадратни метра, струва близо 25 000 долара

Холивуд се готви за най-голямата си нощ – раздаването на наградите "Оскар". Трескава подготовка тече през последните десетина дни пред "Долби тиътър", а червеният килим за нощта на наградите вече е разпънат.

Невероятни факти за 91-вите награди „Оскар” (ГАЛЕРИЯ)

Червеният килим беше официално разпънат снощи по продължението на "Хайлънд булевард" – пред "Долби тиътър" – домът на "Оскар"-ите. Дали знаете, че червеният килим предшества наградите на Академията с цели 2400 години?

Първият е споменат в гръцката литература от времето на Троянската война. Добива популярност в началото на 20 век когато железопътните компании в САЩ го изпоплзват за своите ВИП пътници. Едва през 1922 година е използван за първи път на филмова премиера и от тогава е задължителен елемент от блясъка на Холивуд.

КОЙ ФИЛМ, СПОРЕД ВАС, ЩЕ ГРАБНЕ "ОСКАР"? ГЛАСУВАЙТЕ В АНКЕТАТА НИ ТУК.

Снимка: Getty Images

Към днешна дата червеният килим покрива площ от 16 500 квадратни метра, струва близо 25 000 долара и отнема 900 часа на екип от 18 души да го постелят за звездите, които ще стъпят на него в неделя.

Снимка: Getty Images

Церемонията ще струва 44 милиона долара, но си струва – поне за Лос Анджелис – градът ще направи три пъти повече приходи покрай "Оскар"-ите.

А за 25-те номинирани в топ категориите има специални торби с подаръци на стойност 150 000 долара всяка.

В подаръците са включени и екзотични екскурзии до Коста Рика или река Амазонка, козметични процедури като ботокс и филъри за 30 хиляди долара. Но има и нещо, което почти всеки българин е правил – едноседмична почивка в Халкидики, Гърция. 

Кой и как избира носителите на "Оскар"?

Най-дългоочакваното и бляскаво събитие във филмовите среди – връчването на наградите "Оскар" за 2019 г., ще бъде предавано директно в ефира на KINO NOVA на 24 февруари 2019 г. след полунощ. Филмовият канал ще излъчва церемонията ексклузивно за България през следващите 3 години. Кои ще са отличените от Американската академия за киноизкуство този път – предстои да разберем съвсем скоро. Освен да станат свидетели на церемонията по KINO NOVA, зрителите ще могат да проследят най-интересните моменти от подготовката с ексклузивни интервюта и репортажи по NOVA. Специалното студио започва в 22.45 ч. по NOVA и продължава от 23.30 ч. по KINO NOVA.

Деветото издание на "Треска за Оскари", превърнала се в емблема на KINO NOVA, ще допълни звездната кино мания. Повече филмови изненади от всякога очакват най-запалените фенове в праймтайма на филмовия канал. От 28 януари кампанията ще поднесе подбрана селекция от премиерни заглавия и абсолютни хитове. 28 вечери с 2 Oскарови филма. И един грандиозен финал на живо. Най-престижната церемония – Наградите Оскар. Избери „Треска за Оскари“ по KINO NOVA.

Информация: Ясен Дараков

И още по темата:

Церемонията на „Оскар”-ите остана без водещ, а Лиъм Нийсън беше обвинен в расизъм

Черният смокинг вече се появява рядко на червения килим (СНИМКИ)

Продуцентите на наградите "Оскар" обявиха още звезди, които ще участват в церемонията

Холивуд на протест срещу организаторите на "Оскарите"

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.