Отказвано ли е транспортиране на пациенти от Бързата помощ и приемането им в лечебни заведения?

В сряда директорът на психиатрията в Курило обвини началника на Спешната помощ в София, че отказал линейка за психичноболен пациент със съмнения за хепатит А. Това не бил първият такъв случай, като предишният дори завършил фатално.  Според д-р Цветеслава Гълъбова транспортирането било отказано с мотива, че Спешна помощ не извършва превозване между две болници. Лечебното заведение в Курило пък нямало собствена линейка, защото тя била в процес на бракуване.

Директор на психиатрия в София обвини Спешна помощ в отказ да изпратят линейка

В ефира на „Здравей, България” началникът на Спешна помощ д-р Георги Гелев обясни, че в случая, при който се е стигнало до смърт на психичноболен мъж от Курило ставало дума за човек, който постъпил в столичната болница „Света Анна”след 20 дни, в които не се хранил. А пациентът със съмнения за хепатит А се оказало, че не е заразен.

Д-р Гелев обясни, че лечебни заведения редовно отказват да приемат пациенти, откарани при тях с линейки. Обикновено мотивът бил, че няма свободни места. Това принуждавало екипите на Спешна помощ да обикалят с часове по улиците на София в търсене на място за хоспитализиране на болния. Подобни случаи имало не само с психичноболни. В нощта срещу четвъртък, например, мъж с ментални проблеми стоял часове наред във фоайето на Центъра за спешна помощ и там му били дадени необходимите медикаменти. В крайна сметка пациентът избягал от мястото.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.